Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Могат ли централните банки да смекчат финансовия цикъл?

Това може да се случи, ако те станат по-активни регулатори, използвайки нов набор от инструменти

Могат ли централните банки да смекчат финансовия цикъл?

Централата на Фед във Вашингтон. Снимка: Getty

Новият управител на Английската централна банка (Андрю Бейли – бел. прев.) е регулатор от кариерата. Новият управител на Европейската централна банка (ЕЦБ) е адвокат, както и председателят на Федералния резерв на САЩ. След като икономистите настояват централните банки да намерят оръжия за борба с рецесиите, посланието се връща силно и ясно: най-доброто нападение е силната защита, пише за Financial Times Едуард Смит, ръководител на изследванията за разпределението на активите в Rathbones.

Обосновката е ясна. Ако способността ви да използвате лихвените проценти за борба с бума и срива е компрометирана, по-добре се уверете, че финансовата система е възможно най-устойчива на цикъла от бумове и сривове. Финансовите цикли станаха по-интензивни през последните 40 години, надминавайки върховете и падовете на бизнес цикъла. Ние се нуждаем от инструменти за справяне с тях, смята Смит.

Още по темата

Повечето инвеститори приемат, че ние никога няма да се върнем към вялите дни на регулирането отпреди кризата. Съмнително е дали мнозина наистина оценяват, че регулацията вероятно ще се засили. По-добре подсилена финансова система не е нещо лошо, когато най-голямата заплаха за възвръщаемостта на инвестициите е дълбока рецесия на счетоводните баланси. В "златната епоха" на капитализма от 50-те и 60-те години на миналия век икономическият растеж беше толкова силен, защото нямаше дълбока рецесия. Това бе постигнато чрез институционални реформи, които насърчиха финансовата стабилност, дългосрочното мислене и големите инвестиции, припомня Смит.

Като доказателство, че нещата се променят, можем да вземем речта на Леъл Брейнърд, член на управителния съвет на Федералния резерв, от края на ноември миналата година. Тя силно намекна за понижаване на лихвените проценти, което в момента не се очаква от пазара. Такива съкращения биха били резултат от техническа промяна в политическата рамка на Фед, а не в отговор на влошаващите се икономически перспективи, и като такива биха били благодат за инвеститорите. Речта й имаше второ, може би пренебрегнато послание: очаквайте централната банка на Америка да стане по-активен регулатор, използвайки „инструменти, различни от затягане на паричната политика, за да смекчи финансовия цикъл“, посочва Смит в анализа си.

Брейнърд предложи предварителни заключения от прегледа на политиките на Фед, който се прави веднъж на поколение. Прегледът беше мотивиран от упорито ниските инфлационни очаквания, от очевидната нечувствителност на цените към използването на ресурсите и от невъзможността на Фед да намали лихвените проценти с обичайния мащаб, за да се противопостави на рецесията, тъй като ставките са вече много ниски. Кристин Лагард обяви подобно мотивирано преразглеждане в ЕЦБ. В началото на януари Марк Карни каза, че АЦБ ще последва примера.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
то се видя, че централните банки са импотентни и мерките им не работят. ама не си признават.
1
 
1
 
4
dikens15 до: studioaa
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
++++1
Към така написаното от теб бих добавил, че икономическите цикли изкуствено се разтягат от “ новите” финансови инструменти( уж за елиминиране на риска, който те въобще не елиминират, а само преразпределят)-фючърси, суапове, опции и т.н. Те са причината за раздуването и на спадовете и на бум-а в циклите.
2
 
9
 
3
преди 3 месеца
И този път ЦБ имат невероятен късмет - всички ще обвиняват коронавируса или нещо друго за забавяне на икономиката или краш на акциите или проблем с пенсионните фондове, а всъщност всичките тези проблеми са причинени от ЦБ и от ненужните стимули за икономиката и таргетиране на заетост, инфлация и други критерии, които доведоха до колосалните балони, които неизбежно ще се спукат...
1
 
7
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
ЦБ , са аут . Не би трябвало изобщо да се обаждат и да мътят водата .
3
 
12
 
1
преди 3 месеца
ЦБ никога няма да успеят опитомят кредитния цикъл без значение какви инструменти ползват защото те виждат пукането на балоните като проблем, а всъщност то е много добро решение за нормалната икономика и дава възможност да се закрият нерентабилните производства, да се съкратят ненужните работни места и да се почисти лошият кредит от системата. Проблемът е изкуствено създадения бум т.е чрез евтини кредити, а не пукането на балоните след това... Да се опитваш да се бориш срещу рецесия причинена прекалено евтини пари с още по-евтини пари е като да слагаш каруцата през коня...

Още от Анализи
Сега е времето за рестартиране на германската икономика