IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли централните банки да смекчат финансовия цикъл?

Това може да се случи, ако те станат по-активни регулатори, използвайки нов набор от инструменти

10:42 | 24.02.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на Фед във Вашингтон. <em>Снимка: Getty</em></p>

Централата на Фед във Вашингтон. Снимка: Getty

Един от интелектуалните двигатели, които стоят зад нуждата от промяна, е Кристофър Уолър, директор на научните изследвания в клона на Фед в Сейнт Луис и постоянен защитник на ниските лихви. Неговата номинация за управителния съвет на Фед, ако бъде одобрена от Сената, ще бъде силен сигнал, че централната банка е възприемчива към предизвикателствата пред конвенционалното мислене.

Дебатът за огневата мощ на паричната политика не е нов: дискусията за монетарната „импотентност“ започва през 30-те години на миналия век и никога не се доближава до разрешаване. В наши дни политиците изглеждат все по-честни относно неспособността си да разберат напълно инфлационния процес, камо ли да му повлияят.

От тази несигурност изниква консенсус относно необходимостта от по-строги защити. Агустин Карстенс, генерален мениджър на Банката за международни разплащания - надзирател на всички централни банки - произнесе реч през миналата година, в която разгледа значението на засилената роля на централните банки като независими надзорници на цялата финансова система. От 2008 г. АЦБ получи специфичен мандат за финансова стабилност, Фед създаде длъжността заместник-председател за финансовата стабилност, а ЕЦБ изгради Единен надзорен механизъм за най-големите финансови институции в еврозоната. По-строгите регулации не бяха еднократен и окончателен отговор на финансовата криза. Това е процес, който продължава и не е само за лошите времена, допълва Смит.

Ако новите рамки за таргетиране на инфлацията доведат до още по-ниски лихви, трябва да очакваме още по-голямо използване на регулаторните инструменти в добрите времена, за да се предпазим от потенциални крайности, причинени от изобилната ликвидност. Тези инструменти могат да включват структурно по-високи капиталови изисквания или капиталови изисквания за специфични видове дейност, предназначени да предотвратят фалити на системно важните банки.

Втория набор от инструменти може да включва по-динамично използване на антициклични капиталови буфери за банките или изисквания за ликвидност, така че кредитирането да се пренасочи към по-устойчивите банки.

Може да се приложи трета категория мерки за гарантиране устойчивостта на кредитополучателите или за намаляване търсенето на кредит. Те могат да включват лимити за съотношенията дълг/доход или заем/стойност, които биха могли да доведат до смекчаване на финансовия цикъл.

Такива инструменти са жизненоважни, за да се гарантира, че финансовите дисбаланси не възникват от автоматични реакции на евтините пари - дисбаланси, с които традиционните оръжия на централните банки вече не изглеждат достатъчно мощни, за да се борят. Промяната идва и дългосрочните инвеститори трябва да я приветстват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
bstoyano
преди 4 години
то се видя, че централните банки са импотентни и мерките им не работят. ама не си признават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
++++1Към така написаното от теб бих добавил, че икономическите цикли изкуствено се разтягат от новите финансови инструменти( уж за елиминиране на риска, който те въобще не елиминират, а само преразпределят)-фючърси, суапове, опции и т.н. Те са причината за раздуването и на спадовете и на бум-а в циклите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
И този път ЦБ имат невероятен късмет - всички ще обвиняват коронавируса или нещо друго за забавяне на икономиката или краш на акциите или проблем с пенсионните фондове, а всъщност всичките тези проблеми са причинени от ЦБ и от ненужните стимули за икономиката и таргетиране на заетост, инфлация и други критерии, които доведоха до колосалните балони, които неизбежно ще се спукат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
ЦБ , са аут . Не би трябвало изобщо да се обаждат и да мътят водата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
ЦБ никога няма да успеят опитомят кредитния цикъл без значение какви инструменти ползват защото те виждат пукането на балоните като проблем, а всъщност то е много добро решение за нормалната икономика и дава възможност да се закрият нерентабилните производства, да се съкратят ненужните работни места и да се почисти лошият кредит от системата. Проблемът е изкуствено създадения бум т.е чрез евтини кредити, а не пукането на балоните след това... Да се опитваш да се бориш срещу рецесия причинена прекалено евтини пари с още по-евтини пари е като да слагаш каруцата през коня...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още