IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата монетарна рамка на Фед е объркваща за пазарите

Поведението на централната банка стана по-трудно за предугаждане, откакто инфлацията вече не е единствената икономическа променлива, която тя съблюдава

19:19 | 22.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централните банки си бяха изградили репутация на скучни и предсказуеми. Джей Пауъл все още може да иска да се вижда по този начин, но някои на пазара изглеждат убедени, че председателят на Федералния резерв има и друга страна, пише Клеър Джоунс за Financial Times.  

Някои инвеститори смятат, че комбинацията от стимули за 1,9 трлн. долара, който Конгресът наскоро прие, и страхотното темпо на американската програма за ваксинация ще доведе до толкова силна инфлация, че Фед ще се принуди да повиши лихвите още през следващата година. Това е въпреки сигнала на централната банка от декември, че по-голямата част от определящата политиката Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) не е склонна да повиши лихвените проценти преди 2024 г.

Повечето наблюдатели на Фед смятат, че пазарите грешат, твърдейки, че повишенията на лихвите ще настъпят най-рано през 2023 г. - въпреки подобренията в икономическите перспективи.

Те отбелязват, че Федералният резерв, преследван от поредицата преждевременни повишения на лихвените проценти през втората половина от първото десетилетие на века, ясно е дал да се разбере, че ще позволи на американската икономика да се нагорещи, създавайки пълна заетост. Дори това да означава толериране на надцелева инфлация за определен период от време. Пауъл също многократно казва, че не смята, че стимулите ще задействат вида постоянна инфлация, която ще изисква реакция на централната банка.

Разбираме донякъде защо пазарите явно се объркват. Всъщност смятаме, че това говори много за проблемите, с които институциите и техните наблюдатели вероятно ще се сблъскат през следващите години.

Най-добрият инструмент, който Фед има при обяснението кога лихвите ще се повишат, е неговото Резюме на икономическите прогнози, по-конкретно диаграмата, която изобразява оценката на всички членове на FOMC къде ще бъде основната лихва по федералните фондове през следващите няколко години и по-дългосрочно. Диаграмата от декември показва, че само петима членове смятат, че ставката ще бъде по-високи от сегашната преди 2024 г. Прогнозите се публикуват веднъж на тримесечие.

Резюмето на икономическите прогнози изглежда директно ръководство за това накъде се движат лихвените проценти. Но защо пазарите намират Пауъл толкова труден за разтълкуване в момента?

Много се промени (предимно за добро), откакто бяха публикувани декемврийските прогнози. Но това не се случва за първи път. И така, защо този път има такава разлика между възгледите на опитни наблюдатели на Фед и това, което пазарите мислят?

Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още