Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Новата студена война е по-скоро реална, а не евентуална…

Днес има опасност от възникване на китайско-руски съюз

Новата студена война е по-скоро реална, а не евентуална…

Снимка: Bloomberg L.P.

Отношенията между Запада и Русия са на кръстопът. Става въпрос за много повече от взаимното експулсиране на дипломати от САЩ, Русия, Полша, Чехия и други страни, или строги забрани на финансовите пазари. В крайна сметка възниква въпросът накъде отива Европа? Или иначе казано: най-голямата държава на земята, този колос на два континента, все още ли е част от Европа или се движи към Азия?

Без съмнение Санкт Петербург и Москва са люлки на европейската мисъл и култура. Европа би била по-бедна без „Анна Каренина“, „Борис Годунов“, „Лешникотрошачката“ и „Лебедово езеро“, без хеликоптера на Сикорски или синтетичния каучук, изобретен от руснаци.

Още по темата

Но политиката на настоящия владетел на Кремъл Владимир Путин е тази, която забива клин между Русия и Запада. Разрив, който преди всичко Европа, но също така и България, ще почувстват особено. Разбира се, воят на победата на Запад след разпадането на Съветския съюз и последвалата западна политика на пренебрежение към Москва не бяха нито полезни, нито психологически хуманни, нито дори безгрешни.

Но адресирането на вина към Вашингтон, Брюксел или Берлин също така е недалновидно. Защото самите руснаци също се освободиха от лапите на СССР. Правото на народите на самоопределение избута българите, поляците, чехите и украинците в Европа. Но също и самите руснаци. Вие чували ли сте за руснак, който да купува вили на китайските острови. Но за сметка на това сме чували за политици и бизнесмени, близко до Кремъл, които придобиват имоти в Тоскана, на Лазурния бряг или в Лондон.

Със своя реваншизъм Путин насърчава разрива на цивилизацията, както се е случило на няколко пъти в руската история - в крайна сметка многократно неуспешно. Някога Путин каза, че „най-голямата геополитическа катастрофа“ за него е разпадането на Съветския съюз. И оттогава той провежда политиката на „събиране“ на уж „руска почва“.

Това е реваншизъм и агресивно експанзионистична политика. Политиката на Путин вече стигна дотам, че бяха организирани серийни хакерски атаки срещу американските власти, западните компании, Бундестага или централата на американските демократи. А Кремъл иска да демонстрира своя властови потенциал дори с болезнени убождания с игла.

Но тази политика в крайна сметка може да доведе до истинска кибервойна или дори до осезаема военна конфронтация. Така че предупреждението за нова студена война в никакъв случай не е драматично бърборене, а реален вариант. 

Още по темата

И това би имало огромни разходи – особено за Европа. Ето защо отношението на американския президент Джо Байдън е правилно: да се реагира със санкции, които в никакъв случай не са достигнали горната граница на възможното. Чрез строги финансови мерки, като забраната на американските инвеститори да купуват руски държавни облигации и блокадата на руски компании, САЩ ясно показват, че вече не са готови да приемат руската намеса.

Путин разбира само от такива ясни сигнали. Сега остава да видим дали ще отговори на предложението за среща на върха, изпратено от Байдън. Или ще продължава да завърта спиралата на санкциите с пълната строгост до развръщането на Студената война и отделянето от Запада.

Контрасанкциите на Москва също, поне досега, са решителни и оставят отворени много други възможности - включително забрана на дейността на американските мозъчни тръстове и медии в Русия. Дори външното министерство на Русия признава, че в икономическата област възможностите за контрамерки са „ограничени“. Но те ще бъдат използвани, ако спиралата от санкции продължи да се върти.

Европейските компании трябва много внимателно да анализират възможните последици. Както и при „най-строгите санкции за всички времена“ на Доналд Тръмп срещу Иран, наказателните мерки ще засегнат първо американските банки, а след това и компаниите по света, които правят бизнес в САЩ. Сега това може да се очаква и за руските санкции.

И никак не е сигурно, че ще има сближаване между Русия и САЩ. Путин е решен да върне Русия на световната сцена. Той решително преследва отклоняването от Запада и обръщането към Китай. А именно това е голямата разлика между Путин и антизападните славянофили в началото на XIX век: тогава изолационистите бяха до голяма степен сами. Днес има опасност от възникване на китайско-руски съюз - заради силния натиск от страна на Запада върху Пекин.

По това време страхът от „азиатците“ все още беше огромен - заради монголския щурм над Русия през 13 век, който все още е жив в руската памет. Дори по времето на СССР комунистическите партии на Китай и СССР понякога бяха сериозни врагове - заради маоизма, сталинизма и ленинизма.

Днес „червените“ в Пекин и реваншистите в Москва са прагматици и поставят взаимното икономическо оцеляване и националното оцеляване над по-ранната разделяща идеология. За Русия това би било разрив в цивилизацията. Но дори и днес Русия и Китай са държавни капиталистически държави с прекомерен национализъм и огромно его.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
3
 
0
 
12
zelka007 до: Моабет да става
преди 3 седмици
google --> line with nine dashes
2
 
3
 
11
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Здравей,
Знам че има офицери за връзка. Но това не означава, че са ги поканили за член на НАТО или въобще някога са имали намерение. Такива офицери са на разменни начала. Има офицери на НАТО в Русия. Когато има учение на него присъстват наблюдаели които обикновенно са от групата на тези офицери. Така не се налага други наблюдаващи да чакат за визи. Да не мислиш им е разрешено да ходят където искат и да говорят с когото и да е.
Не съм запознат с морското право, но смятам че който намери нов остров има право да го обяви за своя собственост. Също така има прецедент на изкуствено създадена платформа да се обяви независима държава. Намира се извън територялните води на UK и се нарича Sealand намира се на стара противовъздушна платформа. Саудитска Арабия и Катар изграждат изкуствени острови и никой не намира в това проблем.
Стига да не навлизат в територялните води на друга държава не би трябвало да е проблем това да си направят остров. Проблемите с такъв остров са огромни. Няма вода, няма храна, няма канализация, няма постоянен източник на енергия и не на последно място струва много скъпо създаването.
Това за билетчетата е някаква шега. Китайско море е широко 1000 километра все ще могат да го заобиколят този остров. Освен това е ясно изкуствен остров се строи не в падина, а на някаква плитчина която корабите така или иначе избягват.
По отношение на това колко са крали и от тях са откраднали много.
Производството на коприна е било патент и монопол на Китай. Англичаните непрекъснато се хвалят как един техен сънародник е откраднал няколко копринени буби с бамбуков ***. Не съм чул да са платили нещо.
Опиумните войни в Китай са се водили защото Императора не е искал поданниците му да са наркомани и е забранил търговията с опиум. Но са ги принудили да разрешат търговията. Всяка година кораби със сребро спечелено от търговия на наркотици са пътували към Англия.

Колите които си дал за пример. Всеки който си купи такава коло е наясно с това кой е производителя и какво може да очаква от евтиното копие. Знаеш ли колко клиенти на телефони съм имал които знаят че купуват за жълти копието и икат да е като оргинала. На тях съм им казвал "Не може с парите колкото за трошка да очакваш колата да върви както BMW".
Такива коли ги купуват хора които искат да се правят на газари с имитацията. Кого ще излъжат само себе си. Същото като да си купиш позлатен ланец.
4
 
2
 
10
zelka007 до: Моабет да става
преди 3 седмици
в щаб квартирата на нато има денонощен щаб с руски висши офицери за свръзка !!! дали го знеш или не , е твой проблем . бяха повече от 20 човека , расияните го съкратиха до няколко . защо и кога оставям на теб да провериш фактите .

чайниците построиха изкуствен остров в южнокитайско море и обявиха всичките води наоколо за тяхна територия . направиха военна база и се гласят да късат билетчета на преминаващите кораби , както е в суецкият канал например ... :))) ... гласят се да строят още няколко ... :))) ... услади им се ... искат и територии от виетнам вече ... :)))

я виж как крадът нагло ... и после пиши какъв партньор може да са ... в случаят ни опъват и нас индиректно , щото в БГ има един куп поддоставчици на изброените марки ...

https://gomechanic.in/blog/10-chinese-copy-cars/
2
 
4
 
9
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
"Днес има опасност от възникване на китайско-руски съюз"
Как един съюз/договор може да е опасност?
Може да има опасност от наводнение, пожар, война или епидемия. Как ви звучи - Има опасност да се построи магистрала, болница, завод.
Да възникне съюз има вероятност. В резултат на възникване на съюз може да се появи някаква опасност, но може да не се появи. Има опасност Северна Македония да стане член на ЕС - некоректо ползване на езика.
Да оставим на страна правилната употреба на термините.
Докато Русия и Китай се третират като врагове, а не като възможни съюзници или поне като равноправни партньори такива договори винаги ще изглеждат като опасност.
Поставете се на страната на Русия. Влизането на бившите съюзници в НАТО как трябва да изглежда за руснаците? Като сбъдната мечта, като чакана възможност, като мост за подбряване на отношенията. Естествено не. И те мерят със същият аршин и всеки такъв договор го приемат като запалаха. Кремъл би трябвало да се радва за намеренията Украйна да стане член на НАТО. Не разбира се. Те ще се борят със зъби и нокти да държат НАТО по-далече.
А защо НАТО има нужда от Украйна? За да се удвои мощта на съюза, да се дигне икономическата мощ?
След като НАТО има нужда разширяване защо не предложиха на Елцинова Русия да се присъедини? Защо не се предпазиха от тази предстояща опасност като привлекат Русия в НАТО?
Просто показаха на руснаците, не ги разглеждат като партньор и съюзник, а само като територия за икономическо облагодетелствуване. И може да се очаква Русия ще търси нови партньорства. Преполагам мотивите на Китай са доста подобни.
И се чудим защо напрежението непрекъснато нараства? Защото подобни пропагандни клишета го нагнетяват непрекъснато.
Яно има интерес това да става.
3
 
9
 
8
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Няма как държава, която напада и убива съседите си, къса и присвоява територии, сваля пътнически самолети с деца, трови и застрелва всеки значим опозиционер, залива белия свят с отровна хибридна пoмия, занимаваща се постоянно с подривна дейност - да бъде търпяна!

Извършените гнyсотии в Украйна преляха чашата.
Западът с пълно право ще ги плесне през ръцете, защото кучето скача според тоягата.
Ако му се позволи и този път да си прави злините, следващия път ще е още по-тежко.
Икономическите последствия от разрив с расийката за Запада ще са нищожни, но за радийката огромни.
Щото чичо Цуйбао не плаща газа на същата цена, като чичо Ханс.

Малкото Пy не си прави една много простасметка - като единствения му бизнес партньор стане китай, цените ще са други, а целия Сибир ще иде при чайниците...под аренда. ( сега е "само" половината)
Комплексирано кагебистче, дребния ръст винаги е бил предпоставка за огромни комлекси.

Още от Анализи
Как технологичните пионери пренаписват правилата на финансите