Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ООН: Ръстът на БВП на България ще се забави през 2022 и 2023 г.

Глобалното възстановяване е неравномерно и зависи от пандемията, подчертават от Организацията в доклад

ООН: Ръстът на БВП на България ще се забави през 2022 и 2023 г.

Снимка: архив Ройтерс

Растежът на българската икономика ще се забави през 2022 и 2023 г., прогнозира ООН.

Според нов доклад на Организацията за глобалното икономическо възстановяване за 2021 г. се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на България да нарасне с 4,3%, след като през 2020 г. се сви с 4,2%. За 2022 г. се очаква забавяне на растежа до 4%, а за 2023 г. – до 3,5%, вижда се от данните.

Средно за ЕС за 2021 г. икономическият растеж се оценява на 4,7%, а за 2022 г. прогнозата е за забавянето му до 3,9% и до 2,6% през 2023 г.

За инфлацията в България прогнозата на ООН е доста умерена. За 2021 г. е посочено, че ръстът на потребителските цени достига 3%, като през 2022 г. се очаква да се забави до 1,9% и да остане на това ниво и през 2023 г.

Средно за ЕС ООН оценява инфлацията за 2021 г. на 2,5%, като очаква забавяне до 2% през тази година и 1,5% догодина.

Глобалното възстановяване е в зависимост от пандемията

Глобалното икономическо възстановяване зависи от деликатен баланс на фона на новите вълни от COVID-19, постоянните предизвикателства на пазара на труда, продължаващите ограничения във веригата на доставки и натиска от нарастващата инфлация.

След глобалното свиване на БВП от 3,4% през 2020 г. и след нарастване на световната икономика от 5,5% през 2021 г. - най-високият темп на растеж от повече от четири десетилетия, се предвижда световната икономика да забави ръста си до 4% през 2022 г. и 3,5% през 2023 г., прогнозира ООН.

Световният брутен вътрешен продукт през 2021 г. е бил с 1,9% по-висок, отколкото през 2019 г., отчита още Организацията.

Съвкупните данни маскират изразените различия в темповете на възстановяване в различните страни и региони, посочва се в доклада.

Потребителските разходи са в основата на растежа

Глобалното възстановяване на производството през 2021 г. се дължи до голяма степен от стабилните потребителски разходи и известното усвояване на инвестиции, пише още в документа. Търговията със стоки се възстанови, надминавайки нивото отпреди пандемията.

Инерцията на растеж обаче се забавя значително до края на 2021 г., включително в големите икономики като Китай, Европейския съюз (ЕС) и САЩ, тъй като ефектите от фискалните и монетарните стимули се разсеяха и възникнаха смущения във веригата на доставки.

Импулсът за растеж като цяло е по-слаб в повечето развиващи се страни и икономики в преход. Докато по-високите цени на суровините помогнаха на страните износителки на суровини като цяло, нарастващите цени на храните и енергията предизвикаха бърза инфлация, особено в Общността на независимите държави (ОНД) и Латинска Америка и Карибите.

Възстановяването е особено бавно в зависимите от туризма икономики, особено в малките островни развиващи се държави, подчертават от ООН.

В повечето развиващи се страни загубата на продукция в сравнение с преди пандемията е значителна.

Според настоящите прогнози половината от световните икономики ще надхвърлят нивата на производство отпреди пандемията с най-малко 7% през 2023 г. Това обаче не означава непременно, че страните ще се върнат към траен ръст на икономиките, посочват още от ООН.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
2
 
4
преди 1 седмица
Нищо не разбират от ООН-то. След падането на Бокаса и под мъдрото ръководство на президент Радев, министър Кирчо и финансист Асенчо БГ няма спиране по пътя на Прогреса!
0
 
3
 
3
преди 1 седмица
Грешат! Ако не намерят изгубената пътна карта подписана с Газпром ще се ускори пропадането, не ръста на БВП.
2
 
1
 
2
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Продължаваме преходаРъстът на БВП и без това се куролира с ръст на CO2 , така че по-добре
1
 
1
 
1
преди 2 седмици
Грешат.Не са взели предвид бурният строеж на мостове и тунели,който ни очаква.

Още от Анализи
Китай се нуждае от нов модел на растеж, но това изисква сериозни реформи