IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Ръстът на БВП на България ще се забави през 2022 и 2023 г.

Глобалното възстановяване е неравномерно и зависи от пандемията, подчертават от Организацията в доклад

12:09 | 14.01.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Несигурни перспективи

Има сериозни рискове пред глобалните икономически перспективи, тъй като пандемията не е приключила. Бързо се разпространяват нови вълни на коронавируса и се очаква човешките и икономическите щети да се увеличат. Растежът, следователно перспективите, представени в този доклад, остават податливи на нарастване на случаите и потенциалните ограничения за икономически дейности, посочва Организацията.

Ограниченият достъп до ваксини представлява особено предизвикателство за повечето от развиващите се икономики и икономиките в преход, тъй като възраждането на вируса вероятно ще ги засегне повече, отколкото развитите държави с относително висок обхват на ваксинацията.

До декември 2021 г. броят на дозите ваксини, поставени на 100 души в най-слабо развитите страни, е само 23,9 срещу 147,4 в развитите страни.

Инфлационен натиск

Нарастващият инфлационен натиск в големите развити икономики и редица големи развиващи се страни представлява допълнителен риск пред възстановяването. Световната основна инфлация се повишава до приблизително 5,2% през 2021 г.

Инфлационният натиск е особено силно изразен в САЩ, еврозоната и Латинска Америка и Карибите.

По-бързото от очакваното затягане на глобалните парични условия представлява друго голямо предизвикателство. Всякакви неочаквани промени в позициите на паричната политика на Федералния резерв в САЩ може рязко да промени в САЩ може рязко да промени очакванията на инвеститорите и да предизвика големи корекции в разпределението на портфейлите, като същевременно промени значително капиталовите потоци към развиващите се страни.

Търговските перспективи също остават податливи на потенциални ограничения в икономическите дейности, особено с разпространението на новия омикрон вариант на коронавируса.

Инвестиции

В много части на света инвестициите се възстановиха от спада, предизвикан от пандемията, подкрепени от облекчаването на ограниченията заради вируса, фискалните стимули и разхлабените парични политики. След свиване с 2,7% през 2020 г. глобалните инвестиции се увеличават с приблизително 7,5% през 2021 г., водени от растежа в Китай и САЩ.

Отвъд тези числа инвестиционната картина е по-тревожна. В много страни възстановяването на инвестициите е само заради благоприятната фискална и парична политика.

Тъй като финансовите условия се затягат и фискалната подкрепа в един момент ще бъде оттеглена, растежът на инвестициите вероятно ще се върне към бавния темп, който преобладаваше преди пандемията.

Средносрочните инвестиционни перспективи са по-предизвикателни за развиващите се икономики и икономиките в преход, които силно зависят от изкопаемите горива, посочва ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Нищо не разбират от ООН-то. След падането на Бокаса и под мъдрото ръководство на президент Радев, министър Кирчо и финансист Асенчо БГ няма спиране по пътя на Прогреса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Грешат! Ако не намерят изгубената пътна карта подписана с Газпром ще се ускори пропадането, не ръста на БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Ivan.r
преди 2 години
Продължаваме преходаРъстът на БВП и без това се куролира с ръст на CO2 , така че по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Грешат.Не са взели предвид бурният строеж на мостове и тунели,който ни очаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още