IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"По-добре да не управляваме, отколкото да управляваме погрешно"

Водещите германски партии не постигнаха коалиционно споразумение, но германският бизнес е шокиран от провала на преговорите

10:22 | 20.11.17 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел говори пред медиите след провала на преговорите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел говори пред медиите след провала на преговорите. Снимка: Ройтерс

В неделя, точно в 23,47 часа местно време в Германия Кристиян Линднер хвърли кърпата. „По-добре е да не управляваме, отколкото да управляваме погрешно“, заяви лидерът на либералната FDP (Свободните демократи) и така обяви преговорите за т. нар. „Коалиция Ямайка“ за провалени. Линднер заяви, че четирите партии нямат общи идеи и база на доверие,  предава DPA.

Той не обвинява никого, че защитава принципите си, но по думите му и FDP трябва да стои зад принципите си.

Така след парламентарните избори в Германия слагаме край и на продължилите четири седмици преговори, в които политическият съюз CDU/CSU (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел, FDP и Зелените така и не успяха да постигнат обща линия по редица въпроси. Независимо дали става дума за бежанската политика, опазването на околната среда или финансите.

На изборите през септември блокът CDU/CSU на канцлера Меркел, която е на власт от 2005 г., спечели най-много гласове, но това бяха най-лошите му резултати от 1949 г. Наред с това крайната десница влезе в парламента и политическият пейзаж се раздроби. Социалдемократите отказаха да продължат участието си в управление с CDU/CSU и това лиши Меркел от мнозинство в парламента. 

Реакцията на бизнеса и пазарите

Редица икономически организации предупредиха за възможни тежки последици. Председателят на Германската търговско-икономическа палата (DIHK) Ерик Швайцер се опасява от „дълга фаза на несигурност“, а президентът на централния съюз на германските занаятчии (ZDH) Ханс Петер Волзайфер предупреждава за „фаза на неизвестност и политически застой, която ще се отрази негативно на обществото и икономиката в Германия“, обобщава икономическият всекидневник Handelsblatt. 

„За германската икономика провалът на сондиращите разговори е разочарование. Защото с това се изпуска шанс да се преодолеят идеологически граници и да се намерят смислени решения“, казва още Швайцер. Според него има опасност сега работата по редица важни за бъдещето теми да бъдат отложени.

Волзайфер нарече „фатален факта, че сондиращите партии не бяха в състояние да се разберат за работещи компромиси, за да подготвят Германия за бъдещето“. С това според него бил пропилян потенциалът за нова, свежа правителствена констелация, за да се даде на Германия импулс с нови идеи и мислене.

В Азия борсовата седмица започна с бум, а азиатските инвеститори гледаха по-скоро към Германия, отколкото към собствените си страни. Вследствие на новините от „двигателя“ на европейската икономика еврото отново бе подложено на нов натиск.

Въпреки всичко това доминиращата страна в Европа остава решаващ фактор на световната сцена, като има думата по всичко, която потенциално засяга редица теми - от политиката към Европейския съюз, Турция и Русия до държавните разходи и съкращенията на въглеродните емисии. Меркел вече даде да се разбере, че политиката на Германия към еврозоната е „преустановена, докато не се сформира ново правителство“.

След провала на опитите за сформиране на ново правителство, който потенциално насочва четвъртата по големина икономика в света към нови избори, еврото пое надолу. Единната валута загуби 0,6%, което е най-силен спад от три седмици, като се търгуваше на ниво от 1,1739 за долар към 8:45 часа (българско време).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 3
крас
преди 6 години
ОТ СТАТИЯТА: Меркел вече даде да се разбере, че политиката на Германия към еврозоната е преустановена, докато не се сформира ново правителство.Ами БРЕКЗИТ-та също ли е преустановен?ЕВРОПА ВЛИЗА В ЕДИН ОТ НАЙ КОШМАРНИТЕ СИ СЦЕНАРИИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Интересно , забавиха се да обвинят Путин в манипулация на преговорите . : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
Ivan.r
преди 6 години
Испанската икономика премина от рецесия/1 % плах ръст към 3+ с бързо спадаща безработица.В какъв режим ще премине немската икономика с минимална безработица и стабилно 2-2.5 % ръст ако политикарите се разкарат за 1-2 годинки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 8
Бате Пешо
преди 6 години
Яловата спаружена бабичка едно говори друго върши.И си е въобразила че управлява правилно 12г.Е свърши повече няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 3
0pk
преди 6 години
Еми нали и аз това казвам. Няма смисъл да се избират. Е и ние така трябва да направим - поетапно всички държавни функции да се асоциират с американското посолство (ти да не предлагаш с руското?!?), а тя икономиката си е независима. Важното е който трябва и навреме да влива количествени улеснения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Както е очевидно - няма по-малко или по-голямо зло, когато шефа и на двете злини е един и същ и контролира икономиката, медиите и престъпността в цялата държава. Нормалните общества са го открили още преди 200 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
khao
преди 6 години
имат общо със заплатата му :) всяка плюнка е 50ст. :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 7
lyusien
преди 6 години
До 3 Какво общо имат американците Испания цяла година беше без правителство и това бе най добрата за икономиката и година от началото на кризата Все пак сме членове на една голяма общност Е С и работите си вървят и без политиците Даже по добре без тях Навсякъде по света политиците са еднакви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
А тука сме още на метода "по-малкото зло"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Прецака се и прословутото немско единство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още