IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезсилената Ангела Меркел започва трудни преговори за създаването на кабинет

Само допреди две години канцлерът изглеждаше недосегаема, но сега аурата ѝ е изчезнала, пишат германските медии

13:09 | 18.10.17 г.
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел спечели четвърти управленски мандат, но ѝ предстоят трудни преговори за създаването на ново правителство, пише в коментар германското издание The Local. Управляващата партия е обезсилена от изборните резултати – спечели отново първото място, но и загуби депутати в Бундестага, допълва изданието.

Сега Меркел започва първия кръг от преговорите за нова коалиция т.нар. „Ямайка“, заради цветовете на партиите. Първата среща е насрочена за 12 часа местно време (13 часа българско) и е с либералната FDP, а в 16:30 часа Меркел ще разговаря със „Зелените“.

До това положение се стигна след отказа на социалдемократите да участват отново в управлението. Партията, наскоро оглавена от Мартин Шулц, получи най-слабия си изборен резултат и реши да остане в опозиция.

The Local пише, че под заплахата от нови избори и трите партии, сочени за новата управляваща коалиция, ще направят компромис по важните теми – имиграцията, реформата в ЕС и климатичните промени. FDP вече ясно заявиха, че за да участват в управлението, християндемократите трябва да отстъпят поста на финансовия министър, а с това и лидерството по преговорите за реформата в еврозоната.

Ако първите срещи имат резултат, още в петък ще има съвместна среща и ще започнат преговори за създаването на ново правителство. Така Германия ще посрещне със съставен кабинет 2018 година.

В страната отбелязват, че Меркел влиза в кръга от консултации като дългогодишен лидер, но вече преминал зенита си и навлизащ във финалната права на своите сили, посочва AFP. „Само допреди две години Меркел изглеждаше недосегаема“, пише Sueddeutsche Zeitung и допълва, че днес „непобедимата ѝ аура“ е изчезнала.

Канцлерът е изправена и пред опозиция вътре в коалицията с дългогодишния си партньор Християнсоциален съюз. Гневът на баварците е предизвикан от политиката за мигрантите на Меркел, а партията се бори за подкрепата на гласоподавателите за следващите местни избори, насрочени за 2018 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още