IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

Щатските санкции срещу Иран с първи последици, Турската инфлация през септември възлезе на 24,5 на сто

08:31 | 08.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Турската инфлация отново се ускорява. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турската инфлация отново се ускорява. Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

Търговските войни 

САЩ и Канада се споразумяха за ново издание на Северноамериканското споразумение за свободна търговия "Нафта". Между другото, новото споразумение USMCA предвижда нови правила за цифровата търговия и срещу манипулирането на валутите. Също така уреждането на спорове между инвеститорите и държавите се ограничава до случаите на преференциално третиране и някои сектори като енергетиката, телекомуникациите и инфраструктурата.

Международният съд в Хага нареди на САЩ временно да спрат част от санкциите на Иран. Става въпрос главно за мерки, които застрашават хуманитарната помощ и безопасността на въздушния трафик. Правителството на САЩ обаче отхвърля това решение, което е предварителен иск до приключване на главното производство. Иран твърди, че санкциите биха нарушили договора за приятелство от 1955 г. между правителството на САЩ и тогавашното правителство.

Иранските санкции на САЩ очевидно вече оказват своето първо въздействие върху плащанията на германски компании. Някои германски банки, които извършват дейност в Иран, понастоящем нямат достъп до средства, съобщи през седмицата Handelsblatt. Според материала 80 до 85% от всички плащания на германски институции са били отхвърлени. Засегнатите банки вече се сблъскват с проблема, че други германски банки вече няма да приемат трансферите им в Германия от страх за глоба от страна на Съединените щати. Това би засегнало и германските компании в реалната икономика, тъй като плащанията за доставки до Иран няма да пристигат.

Китай конкретизира плановете си за намаляване на вносните мита. От 1 ноември митата за почти 1 600 продуктови категории ще бъдат намалени до средно 7,8% (по-рано: 10,5%). Правителството смята, че това ще облекчи бизнеса и потребителите на Китай с около 60 милиарда юана (около 7,6 милиарда евро). Вносът от САЩ, който е обложен с наказателни мита в хода на търговския спор, не влиза в тези облекчения.

ЕС и Еврозоната

Голямата коалиция в Германия се споразумя за крайъгълните камъни по отношение на имиграционния закон за квалифицирани работници. Имиграцията от трети държави трябва да бъде съобразена с икономическите нужди. Ще се вземат предвид квалификацията, възрастта, езиковите умения и доказателствата за конкретно предложение за работа, достатъчни за осигуряване на препитание.

Коалицията също така се съгласи по принцип за компромис в спора за модернизирането на дизеловите автомобили. Допълнителните забрани за дизелово гориво трябва да бъдат предотвратени чрез предложения за замяна и модернизация. Федералната агенция по околна среда обаче не очаква мерките да са достатъчни, за да предотвратят забрана за шофиране във всички германски градове.

Федералното правителство очевидно ще коригира прогнозата си за икономически растеж значително надолу. Според съобщения в медиите правителството ще редуцира през тази седмица очакванията си за ръст до само 1,8%. В последната прогноза през пролетта се очакваше ръст от 2,3%. За следващата година очакванията са за ръст от 2% (прогноза за пролетта: 2,1%).

За пореден път Еврогрупата не успя да постигне съгласие по отношение на реформата на спасителната програма за еврото. Шефът на еврогрупата Марио Сентано обаче обяви, че трябва да се намери компромис до декември, който след това трябва да бъде приет от държавните и правителствените ръководители по време на следващата среща на върха на ЕС. От друга страна, финансовите министри постигнаха споразумение за адаптирането на европейските правила за ДДС. В бъдеще държавите членки следва да могат да въвеждат намалени ставки по ДДС и за цифровите медии.

Освен това министрите на финансите премахнаха тихоокеанската островна нация Палау от черния списък на данъчните убежища. Палау е направил достатъчно обещания да промени данъчните си практики. В момента в списъка се намират Гуам, Намибия, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американска Самоа и Вирджинските острови.

Бившият финландски премиер Александър Стуб ще се състезава и за ролята на водещ кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за европейските избори. Той ще се изправи на конгреса на ЕНП през ноември срещу Манфред Вебер, който обяви кандидатурата си преди няколко седмици. Водещият кандидат на ЕНП има добри шансове да замени председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след европейските избори.

Италианският министър на финансите Джовани Триа изпрати ключовите данни за италианския бюджет на Европейската комисия. Съответно през следващата година се очаква дефицитът да достигне 2,4%, а след това да бъде намален до 2,1% и 1,8% съответно през следващите две години.

По този начин Рим се противопоставя на Европейската комисия. Но пък първоначално се очакваше дефицитът да бъде 2,4% през всяка от следващите три години. Икономическият комисар на ЕС Пиер Московиси приветства корекцията. Заместник министър-председателят на Италия Матео Салвини обаче остро разкритикува ЕС. „Хора като председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и Московиси съсипаха Европа и Италия“, твърди Салвини. Финансовият министър Триа също обяви, че неговото правителство скоро ще излезе със собствени предложения за реформа в еврозоната. Наред с други неща, Рим настоява за  бюджетен баланс между държавите членки.


Матео Салвини

Гръцкото правителство иска да погаси дълговете си пред ЕЦБ и МВФ по-рано от планираното. Това трябва да намали разходите за погасяване на дълга, каза финансовият министър Евклидис Цакалотосос. Междувременно от 1 октомври капиталовите контроли в страната бяха облекчени. Вече няма ограничения за покупката с пари в брой в страната, а лимитите за преводи в чужбина са облекчени. Компаниите вече могат да прехвърлят 100 000 евро на клиент на ден, частни лица могат да изнасят до 10 000 евро при пътувания зад граница. Преди това лимитите бяха 40 000 и 3 000 евро.

На Атинската фондова борса през миналата седмица се стигна до силни спадове на цените, особено в банковите ценности. Причината бяха слухове, че Piraeus Bank има затруднения с емисия облигации. Гръцкото правителство отрече съобщението на Bloomberg, че планира създаването на лоша банка, за да помогне на големите банки в страната при разчистването на кредитните им портфейли.

На конгреса на консерваторите британският премиер Тереза Мей защити плановете си за Brexit. Тя също така изрази готовност за напускане на ЕС без споразумение, ако не е възможно "добро" споразумение за Великобритания. На конгреса, между другото, срещу плановете на Мей се изказа бившият външен министър Борис Джонсън.

През август безработицата в еврозоната пада леко до 8,1 на сто. В целия ЕС тя възлиза на 6,8 на сто.

САЩ

Американската икономика създаде 134 000 нови работни места през септември. Безработицата спадна до 3,7% (август: 3,9%). Почасовите заплати са се увеличили средно с 2,8% в сравнение със същия месец на миналата година. USA USA

Развиващите се пазари

Турската инфлация отново се повиши рязко през септември. Сега тя възлиза на 24,5% на годишна база (август: 17,9%).

tur tur

Властите в Турция нямат намерение повече да се обръщат към Международния валутен фонд (МВФ) за кредити, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган. „Съвременна Турция не се нуждае от заеми и техническа подкрепа от страна на МВФ", заяви Ердоган, според когото темата е закрита веднъж за винаги.

Световната икономика

Русия и Саудитска Арабия обещаха да разширят производството на петрол. Цените на петрола сорт Брент и WTI в момента са на най-високите си нива от четири години насам.

oil oil

Гита Гопинат бе назначена за нов главен икономист на Международния валутен фонд. Тя ще поеме позицията от Морис Оверстфелд в началото на 2019 г., който обяви оставката си през юли. Гопинат е професор в Харвардския университет, съиздател на  American Economic Review и съдиректор на програмата за международно финансиране и макроикономика в Националното бюро за икономически изследвания (NBER).  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още