Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Полша се превръща в гореща дестинация за ВЕИ инвеститори

Страната е притискана от зелените цели на ЕС да се откаже от въглищата, а проектите за офшорни паркове валят

Полша се превръща в гореща дестинация за ВЕИ инвеститори

Снимка: Bloomberg LP

Полша бързо се превръща в гореща дестинация за инвеститорите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Страната е единствената в ЕС, която още не е потвърдила плановете на общността за въглеродно неутрална икономика до 2050 година, защото разчита основно на въглищата - над 70% от необходимата енергия идва от тях, пише в анализ Ройтерс.

Но растящият натиск от Брюксел, високите цени на квотите за емисии и настроенията сред гражданите за действия за опазване на околната среда накараха правителството на Полша да започне да обръща внимание на проекти за зелена енергия. Основно става въпрос за вятърни паркове и слънчеви панели.

Страната има дълга плажна ивица, но нито един офшорен парк досега, отчитат още от Ройтерс. Разположената отсреща Дания пък има толкова инсталации, че вече покрива половината от потреблението си с вятърна енергия. Датска е най-голямата компания за изграждане на подобни вятърни паркове - Orsted.

Наскоро компанията сключи договор с най-големия производител на енергия в Полша - PGE, за развитието на проекти за офшорни вятърни паркове.

Още по темата

Германската RWE също има интерес към страната. "Полша е много привлекателна, може би един от най-привлекателните развиващите се офшорни пазари в Европа", коментира Холгер Матисен, ръководещ звеното за офшорна енергия в Скандинавия, Полша и Балтийските страни в компания.

Германският гигант планира да предложи проект за изграждането на 350 мегаватов офшорен вятърен парк. PGE и Orsted пък имат идея за няколко обекта с обща мощност от 2,5 гигавата.

Полша е много по-апетитен пазар спрямо преди 5-6 години, потвърждава интереса към страната и източник на Ройтерс в друга международна енергийна компания. Страната става атрактивна не само с плановете за намаляване на дела на въглищата, но с пазарната си либерализация, посочват инвеститорите.

Интересът към Полша не спира дотук - испанската Iberdrola купи дял от Sea Wind, за да получи възможност да строи офшорни паркове в Полша, а държавната шведска компания Vattenfall подписа меморандум с химическия производител Synthos за проучване на потенциала в полското крайбрежие.

За целия този инвеститорски интерес тласък даде одобрението на дългоочаквания закон за вятърните паркове в Полша. В него са предвидени договори за разлика, които гарантират стабилни приходи от инвестицията.

В момента Полша има 49 гигавата инсталирани енергийни мощности. 72% от електроенергията през 2020 година е от въглища, а останалият дял се разпределя между газ, водни централи, вятърни паркове на сушата и соларни панели.

Страната е на опашката в ЕС по дял на възобновяемите източници в енергийното потребление, включително и транспорта. Плановете на правителството обаче са да инсталира между 10 и 16 гигавата соларни панели, между 7 и 10 гигавата вятърни паркове на сушата и между 8 и 11 гигавата офшорни вятърни паркове до 2040 година.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

5
 
0
 
9
zelka007 до: vzhekoff
преди 6 дни
значи , в офшорните зони никой няма да ти реди турбини за по неколко десетки милиона всяка и тя да не работи ... :))) ... в момента в балтийско море и по атлантическото крайбрежие парковете се проектират с тези турбини :

https://www.ge.com/renewableenergy/wind-energy/offshore-wind/haliade-x-offshore-turbine#:~:text=The%20Haliade%2DX%20offshore%20turbine,capacity%20factor%20above%20industry%20standard.

https://www.siemensgamesa.com/en-int/-/media/siemensgamesa/downloads/en/products-and-services/offshore/brochures/siemens-gamesa-offshore-wind-turbine-brouchure-sg-14-222-dd.pdf

https://www.vestas.com/en/products/offshore-platforms/v236_15_mw#!grid_0_content_0_Container


а са толкова високи , заради постоянния вятър на височина от 100 до 200м над морската повърхност , затова им дават и толкова голям фактор на капацитет ... не гледай общия капацитет на вятърните турбини в една държава , защото там са включени и наземни такива и недобре проектирани , и стари паркове . гледай фактор капацитет на някои от най-новите и модерни паркове , в момента има такива над 45% вече s 9 и 10МВт турбини ...

а това което се случва в калифорния и тексас , е следствие от екстремни климатични условия , а не от прекомерна интеграция на ВЕИ ... щото в тексас около 10 газови блока , един ядрен , и няколко въглищни не са сработили поради замръзване на водни и тръбни съоръжения . та не знам колко са ти виновни ВЕИ-тата , които даже не са ги и смятали за през зимата да подават ток ... :))) ... миналата година от екстремните жеги във франция , като започнаха да се изключват аварийно ядрените блокове по лоара ... ?! и там ли ВЕИ-тата са ти виновни ... ?! в калифорния поради екстремните жеги и прекомерната консумация на ток , непредвидена като възможност , започна каскадно изключване или щото ВЕИ-тата са ти виновни , че те даже не са смятани да работят вечерта . айде по-сериозно като разсъждавате по темата . в едно си прав , това е началото , те първа ще става по-весело ... :)))

най-лесно се влиза в обувките на импа за "зелените талибани" ... :)))
3
 
4
 
8
vzhekoff до: evlogi
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Фен съм на ВИЕ, даже съм си сложил у нас фотоволтаици, но от това не следва, че трябва да си затваряме очите. За последните 10 дена производството беше около 0-та, казвам го от първа ръка. Проблемите на Тексас (тази година), на Калифорния (миналата) са само началото. Какво ще стане когато милиони коли минат на ток ? По този път, по който ни бутат зелените, ще стигнем до пълен енергиен локдаун. Баланс трябва, а не лозунги.
2
 
2
 
7
преди 6 дни
Полша има механизъм за капацитет още 15 години за въглищните си централи, кани се да праве АЕЦ с янките. Така че тия ВЕИ ще ползва само като допълнение на микса още поне 20-30 години.
0
 
4
 
6
evlogi до: vzhekoff
преди 6 дни
Това са най-точните данни.Действително в Германия средния капацитетен фактор на вятърните паркове на сушата е около 23%.
Досегашните вятърни паркове в Полша на сушата работят с около 27-28% капацитетен фактор.Офшорните вероятно ще стигнат 40%-45% с по-новите ВГ, но резултатът ще е много далеч от тия 140 гвтч със сигурност.
3
 
3
 
5
преди 6 дни
Няма профилна снимка
Те могат да напишат и 30 часа на денонощие, обаче фактите ти ги посочих, при това взети от германски източници. Продължаваш да дрънкаш глупости. Ако можеше да се достигнат тези числа, немците да са го направили. Обаче не са - пределът е някъде там и е от години така. От това, че публикуваш чужди лъжи и правиш твърдения на тяхна база следва, че и ти си разпространител на лъжи. Апропо, любопитна ми е нашата статистика за вятърките - вероятно е още по-трагична.

Още от Анализи
Данъкът върху богатството е едно лесно и мощно фискално решение