Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Повече финансови шефки ще са от полза за всички

Жените притежават качества, които ги правят успешни в налагащото се вече управление на бизнеса в посока устойчивост

Повече финансови шефки ще са от полза за всички

Основателката и главен изпълнителен директор на Boardspan Аби Адлърман дава интервю. Снимка: Bloomberg

След дълга кариера в инвестиционното банкиране и управлението на активи за жалост установявам, че балансът между половете в корпоративния мениджмънт все още е много далеч, може би дори и недостижим, което спъва компаниите, пише за Financial Times Александра Морис, инвестиционен директор в Skagen Funds.

Като инвеститор съм участвала в стотици срещи с управленски фирмени екипи. С нетърпение очаквах да им задам един конкретен въпрос за културата, прост такъв, който често ги изненадваше и разкриваше много за техните компании, а именно: Как се отнасяте към служителите си, посочва тя.

Обикновено откривах, че мъжете дават едноизмерен отговор, който подчертава строгите процеси на оценка, изчистените структури и поддържането на ниски разходи за заплати. Те не казваха нищо за нефинансовите аспекти, които генерират дългосрочна стойност, като например какво е необходимо, за да се привлекат и задържат най-талантливите служители.

Жените директори - които бяха малко на брой - бяха по-склонни да отговорят на същия въпрос с общи отговори в посока безопасност, гъвкавост, разнообразие и приобщаване, конкурентно заплащане и корпоративна социална отговорност в по-широката общност. Области, които имат все по-голямо значение за привличане на най-добрите хора, които в крайна сметка ще създадат бъдещата възвръщаемост за акционерите.

Както казва експертът по управление Питър Дракър, „корпоративната култура с лекота поглъща стратегията“. Това не означава, че стратегията е незначителна, а че благоприятстващата култура е от първостепенно значение за успеха.

Когато разпитвам ръководството на нашите холдингови компании, те обикновено очакват въпроси относно твърдите компоненти, които движат акционерната стойност - продажби, маржове на печалба, капиталови и оперативни разходи,  и данъчни ставки. Зад тези материални неща обаче стоят хора. Лица, които вземат решения на стратегическо и тактическо ниво. Без най-добрите хора рискувате лошо представяне.

Моите впечатления до голяма степен се подкрепят от изследвания, които показват, че включването едновременно на мъже и жени в процеса на вземане на решения разширява перспективите, увеличава креативността и иновациите, обогатява таланта и компетенцията, и намалява конфликтите. Това подобрява както процеса, така и резултата в полза на акционерите и другите заинтересовани страни.

Жените са по-способни да се справят с трудни лични взаимоотношения, да обръщат по-голямо внимание на нуждите на хората, да предотвратяват и разрешават конфликти, по-лесно споделят мнения с другите и полагат усилия за постигане на съгласие. Те също така наблюдават и дават обратна връзка по-често.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 1 година
Просто човечеството трябва да премине отново към матриархат, за да пооправи бакиите навършени от момчетата, да даде малко спокойствие и устойчивост на света... ще стане постепенно, че да не се засегнете много...
2
 
7
 
2
redcretin до: Shadow1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Е как да е безсмислена ;) Зора е за контрол над парите хахаха, гледай сега как ще натрапят жени навсякъде и после пак ще се говори че мъжете ги дискриминират.
2
 
7
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Тази статия е малко безсмислена.

Още от Анализи
Дори да успявате, си струва да опитвате пак