IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече финансови шефки ще са от полза за всички

Жените притежават качества, които ги правят успешни в налагащото се вече управление на бизнеса в посока устойчивост

16:10 | 23.01.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Основателката и главен изпълнителен директор на Boardspan Аби Адлърман дава интервю. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Основателката и главен изпълнителен директор на Boardspan Аби Адлърман дава интервю. Снимка: Bloomberg

Стойността за акционерите може да се измери относително лесно, но създаването й е много сложно. Зад резултата се крият мултидисциплинарни сили като наука, психология, финанси и дори късмет и случайност. Те изискват многообразие в мисленето и не би трябвало назначаването едновремнно на жени и мъже на висши управленски позиции да изисква много акъл.

Не е тайна, че инвеститорите търсят компании, които създават и поддържат стойност. Ако помислим върху ролята на главния финансов директор в това и скоростта, с която тя се измести от счетоводното отчитането на годишните резултати към съблюдаване влиянието на компанията върху природата, аз виждам тази нова роля като едновременно очарователна и особено подходяща за жените. Докато преди една компания трябваше да бъде единствено печеливша, за да съществува, днес тя също така трябва да действа устойчиво. Това означава, например, да не се използват природните ресурси по-бързо, отколкото те могат да се възстановят.

Идеята, че жените са подходящи за ролята на главен финансов директор, се подкрепя и от факти.

Проучване от 2019 г. на S&P Global Market Intelligence сред 6000 компании от индекса Russell 3000 (в продължение на 17 години) установи, че в рамките на 24 месеца след назначаването на жена главен финансов директор печалбите на компаниите са се увеличавали средно с 6%, а възвръщаемостта на акциите се е подобрявала с 8% в сравнение с техните предшественици от мъжки пол.

На фона на тези доказателства е озадачаващо защо повече жени не са финансови шефове. Въпреки че тази година достигнахме рекорд от 90 финансови ръководителки сред компаниите от индекса S&P 500 - или 18% - вярвам, че този дял трябва да бъде такъв за мъжете. Натискът от страна на инвеститорите за по-голям равенство между половете трябва да продължи.

Натискът от конкуренти също ще бъде от полза за жените, тъй като известни компании като Microsoft, Nvidia, Cisco, Staples, GE, Diageo, Estee Lauder, GM и Coca-Cola дават пример с жени главни финансови директори - и много други ще последват.

Доклад от 2017 г. на Harvard Law School установява, че около една трета от финансовите директори на 289 анкетирани американски компании с голяма капитализация са изпълнявали и функции извън борда. Следователно тази позиция дава на жените, които и без това са подходящи за нея, добра отправна точка за достигане на върха в корпорациите.

Това е още едно голямо основание ниският дял на жените финансови директори, въпреки техните способности и силни резултати, да остане в миналото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
Просто човечеството трябва да премине отново към матриархат, за да пооправи бакиите навършени от момчетата, да даде малко спокойствие и устойчивост на света... ще стане постепенно, че да не се засегнете много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
redcretin
преди 3 години
Е как да е безсмислена ;) Зора е за контрол над парите хахаха, гледай сега как ще натрапят жени навсякъде и после пак ще се говори че мъжете ги дискриминират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Тази статия е малко безсмислена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още