IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правото на глас - бойното поле, което може да реши следващите избори в САЩ

Републиканците в колебаещите се щати опитват да затруднят гласуването, а демократите се стремят да съживят ключов закон за гражданските права

08:00 | 01.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Dustin Chambers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dustin Chambers/Bloomberg

Когато Джими Картър се кандидатира за сенатор от щата Джорджия през 1962 г., той загуби, преди да оспори резултата.

Демократите заявиха, че опонентът му незаконно е „натъпкал“ избирателните урни с фалшиви гласове от името на хора, които са починали или са напуснали щата. Съдът се съгласи с Картър и той беше обявен за победител след повторно преброяване, пише Financial Times.

Близо шест десетилетия по-късно Картър, който сега е на 96 години, е бивш американски президент с умерено поведение. Но той посочи първите си избори, когато публикува едно от редките си изявления този месец, нападайки републиканците от Джорджия за опитите им да задействат обхватни промени в изборните закони, които ще намалят значително възможностите за гласуване извън деня на изборите.

„Обезсърчен съм, натъжен съм и съм разгневен от опита на конгресмените от нашия щат да върнат времето назад чрез закон, който ще ограничи достъпа до гласуване на много жители на Джорджия“, написа Картър, имайки предвид дългата история на южния щат с расови конфликти – от робството до сегрегацията и движението за граждански права.

По-малко от три месеца след като метежници нахлуха в Капитолия, подтикнати от твърдения на Доналд Тръмп за изборна измама, линиите на бойното поле за следващите избори в САЩ вече са начертани.

Картър реагира на поредица от законопроекти, обмисляни от парламента на щата Джорджия, които ако се превърнат в закон, ще ограничат рязко достъпа до гласуване по пощата и ще предотвратят по-ранното гласуване в неделите.

Според демократите това ще е равносилно на дръзка атака срещу чернокожите избиратели, които в исторически план пускат бюлетини по-рано в рамките на кампании, организирани от афро-американските църкви.

След като демократите спечелиха и двете места за щата в Сената на втория тур на изборите през януари, бяха приети два законопроекта в контролираните от републиканците Камара на представителите и Сенат в Джорджия, въпреки че не е ясно какви версии ще бъдат изпратени до републиканския губернатор на щата Брайън Кемп и дали той ще ги подпише.

Но това не пречи предложенията да привличат огромен национален интерес и призиви за възстановяване на Закона за право на глас, който беше ключова част от федералните закони за гражданските права от 1965 г., преди да бъде частично обезсилен от Върховния съд на САЩ през 2013 г.

След като пакетът от стимули беше приет, демократите във Вашингтон имат малко време, за да прокарат федерален закон, който защитава и разширява правото на гласуване. Според някои анализатори, ако не успеят, може да загубят изборите в средата на мандата през 2022 г. и президентските избори през 2024 г. само заради усилия за затрудняване на хората да гласуват. В Джорджия, която е един от ключовите колебаещи се щати, спечелен от Джо Байдън през ноември, преднината му беше с малко над 12 хил. гласа. В Аризона тя беше по-близо до 10 хил. гласа.

„Всичко е заложено на карта. Трябва да спечелим тази надпревара, тази битка за законопроекта“, каза този месец председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси от Демократическата партия в Капитолия преди долната камара да гласува един от предложените законопроекти за правото на вот. „В същото време, докато ние се събираме тук, за да отдадем почит на нашата демокрация, в цялата страна се редактират над 200 законопроекта и се предлагат клаузи за потискане на гласуването“, допълни тя.

Според Центъра за правосъдие в Бренън към миналия месец законодатели в 43 щата са предложили над 250 законопроекта, които биха затруднили гласуването, над седем пъти повече от броя на законопроектите, които са били предложени по същото време миналата година.

Републиканците твърдят, че промените в Джорджия и други щати са съществена спирачка срещу повсеместни измами и корупция, които според Доналд Тръмп и поддръжниците му са „фалшифицирали“ президентските избори през ноември м. г. в полза на Джо Байдън. През ноември по-голям дял от американците с право на глас пуснаха бюлетини в сравнение с които и да било други избори от над един век насам. Рекордните 101 млн. души гласуваха по-рано по пощата или лично, сочат данни на US Elections Project към университета във Флорида. Ранното гласуване беше разширено заради притеснения за общественото здраве на фона на коронавирусната пандемия.

Демократите обвиняват републиканците, че продължават „голямата лъжа“ на Доналд Тръмп и подкопават вярата в американската избирателна система. Те твърдят, че предложенията в Джорджия са върхът на айсберга от гледна точка на усилията на републиканците да попречат на техните избиратели да стигнат до урните на изборите в средата на мандата догодина, когато партиите ще си оспорват контрола върху Камарата на представителите и Сената, както и десетки надпревари за губернатори на щати.

Много от най-агресивните промени се предлагат в щати като Аризона и Флорида, където, подобно на Джорджия, републиканците контролират законодателните органи и губернаторските постове. И трите бяха ключови колебаещи се щати на президентските избори миналата година и надпреварата в средата на мандата в тях ще е доста оспорвана.

„Усилията за потискане на избирателите, които наблюдаваме, са повсеместни. Те са расистки и са ясно пресметнати от републиканците, според които единственият начин да спечелят изборите е да направят по-трудно гласуването за американците“, коментира Шон Елдридж, основател на прогресивната група „Изправи се, Америка“.

„Всеки политик и всяка партия трябва да искат да спечелят надпреварата си, като убедят мнозинството, че могат да свършат най-добрата работа, а не като затрудняват другата страна да гласува“, допълва той.

Представители на републиканците защитават действията си, като мнозина казват, че промените ще увеличат шансовете им да спечелят.

„Аз към като куче с кокал. Няма да им позволя да приключат тази законодателна сесия, без да променят някои от законите“, каза по-рано тази година Алис О’Леник, председател от Републиканската партия на борда за изборите в окръг Гуинет край Атланта. „Те не трябва да променят всички, а по-голямата част от тях, така че поне да имаме шанс да спечелим“, допълни тя.

Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още