IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правото на глас - бойното поле, което може да реши следващите избори в САЩ

Републиканците в колебаещите се щати опитват да затруднят гласуването, а демократите се стремят да съживят ключов закон за гражданските права

08:00 | 01.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Dustin Chambers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dustin Chambers/Bloomberg

Разделение сред демократите

Обстоятелствата засилват натиска върху Байдън и някои умерени сенатори демократи да поискат отмяна на изискването за подкрепа от 60 сенатори, но президентът, който беше сенатор няколко десетилетия, не е склонен да го направи.

Този месец обаче Байдън подписа изпълнителна заповед, целяща да увеличи регистрацията на избиратели в ход, който според представители на Белия дом подчертава ангажимента му към установяването на избирателните права в закон и гарантирането, че щатите няма да изключат избиратели. Въпреки че той няма правомощията да спира щатски закони.

Едностранната изпълнителна заповед на Байдън, подписана на 56-та годишнина от Кървавата неделя в Селма, дава указания на федералните агенции да насърчават регистрирането на избиратели и участието в избори и да работят с щатите, за да помагат за регистрирането на избиратели. Тя също така нарежда на федералните власти да преустроят уеб сайта Vote.gov, да гарантират, че федералните служители ще получат отпуск, за да гласуват или да бъдат доброволци в избирателните секции, и осигурява още ресурси, така че  хората с физически увреждания, военните на активна служба, други избиратели в чужбина и индианците да могат да се регистрират за гласуване.

„Той не оставя никакви карти на масата и предприема действия по този въпрос още в самото начало на администрацията си, пет-шест седмици след началото на президентския си мандат“, казва високопоставен представител на администрацията на Байдън. 

„Президентът не може да предотврати чрез изпълнителна заповед щатските законодателни органи да ограничават гласуването по пощата. Но той може да заяви какво според него е правилно и важно за демокрацията и това, което президентът Байдън заявява с изпълнителната заповед, е същественото значение на улесняването, а не на затрудняването на гласуването“, допълва представителят.

Мотивация

В Джорджия залогът е по-висок от всякога. На следващите избори в средата на мандата Рафаел Уарнок ще се стреми да защити мястото си в Сената, което спечели само преди два месеца в много оспорван балотаж срещу Кели Льофлер. Стейси Абрамс, активистка за избирателни права, се очаква отново да конкурира Кемп в надпреварата за губернатор.

Абрамс загуби с малко в надпреварата с Кемп през 2018 г. на избори, които бяха помрачени от обвинения, че Кемп, по онова време държавен секретар на щата, е предотвратил гласуването на някои чернокожи граждани, като ги е заличил от избирателните списъци.

Над две години по-късно анализ на независимия Център за правосъдие в Бренън установи, че предложенията на републиканците за ограничаване на гласуването, които в момента се обсъждат в долната камара на местния парламент, ще навредят диспропорционално на чернокожите избиратели чрез ограничаване на ранното гласуване или чрез значителното намаляване на достъпа до гласуване по пощата. Чернокожите избиратели съставляват около една трета от избирателите в Джорджия и голямото мнозинство от тях обичайно подкрепя демократите.

Джейсън Шепърд, партийният лидер на републиканците в окръг Коб, който е заможен район край Атланта, нарича твърденията „напълно смехотворни“.

„Мисля, че демократите използват това като тема за говорене и основание за набиране на средства, нещо повече, те разпространяват дезинформация. Никой няма да загуби правото си на глас. Това не е потискане на избирателите“, категоричен е Шепърд.

„Преди време нямаше вариант за ранно гласуване. Свикнахме с него, но преди 15-20 години имахме шанс за гласуваме само в изборния ден и всички се явяваха тогава пред урните. Означава ли това, че сме потискали гласуването през всички тези години?“, пита той.

Люана Хърд-Тъкър, председател на Демократическата партия в съседния окръг Фултън, който обхваща по-голямата част от Атланта, категорично не е съгласна.

„Това не е честно за някои общности, и както ние, така и републиканците знаем кои са засегнатите общности. Затова те разчитат, че тези хора няма да гласуват“, казва тя.

Но Хърд-Тъкър е убедена, че дори ако предложенията се превърнат в закон, те може само да мотивират още повече чернокожите избиратели, чиято подкрепа беше смятана за ключова както за победата на Байдън през ноември, така и за двата балотажа за Сената през януари.

„Ще направим всичко възможно да запазим тази тенденция и Джорджия да остане синя, но номерата вече започнаха и сме готови да отидем на война. Нещо, което трябваше да се превърне в удар в лицето, в крайна сметка може да ни мотивира да излезем и да направим нещо повече“, категорична е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още