Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Продавачите на късо загубиха 11 млрд. долара заради ралито на Gamestop

Движението през следващите дни зависи от това дали новият подем е предизвикан от доставчици на кол опции или от дребни търговци

Продавачите на късо загубиха 11 млрд. долара заради ралито на Gamestop

Снимка: EPA/TANNEN MAURY

Неочакваното рали на акциите на Gamestop засили натиска върху продавачите на късо, които залагат на падащите цени на американския търговец на компютърни игри. Загубите им тази година се увеличиха в пъти до малко под 11 млрд. долара в четвъртък, след като цената на акциите се повиши със 100% до 184,54 долара за брой, става ясно от данни на анализаторската компания S3 Partners.

Въпреки че цената отново падна значително до края на сесията - в крайна сметка книжата на Gamestop излязоха от търговията с ръст от 18,6% до 108,73 долара - скокът на цената показва колко рискови са позициите на продавачите на късо. Акциите на Gamestop вече поскъпнаха с повече от 100% в сряда.

Още по темата

Както обаче отбелязва пред Handelsblatt Игор Дусановски, анализатор в S3 Partners, залозите за падащи цени отново се увеличават. S3 Partners оценява за своите анализи данните на брокерите, според които миналата седмица са отворени почти два милиона "къси позиции" - увеличение от 15 процента.

В началото на годината акциите на Gamestop се превърнаха в пионка за спекулантите: малките инвеститори осъществиха съгласувани покупки, за да принудят продавачите на късо да разпуснат залозите за спада в курса на Gamestop, като по този начин някои от тях понесоха сериозни загуби. Акциите достигнаха цена от малко под 483 долара междувременно, преди да паднат до под 50 долара преди седмица.

Ралито доведе до високи загуби за някои продавачи на късо, защото те заемат акции за своите залози и ги продават незабавно с надеждата да могат да ги изкупят по-късно на по-ниска цена. От друга страна, ако акциите поскъпнат до датата на обратно изкупуване, те трябва да изкупят обратно книжата на по-висока цена и да генерират загуби.

В разгара на ралито на Gamestop продавачите на късо бяха на минус от 20 милиарда долара в залозите си - повечето от сумата обаче е само загуба на книга. Поради спада в цената на акциите те успяха да ограничат загубата до около 8 милиарда долара, а много продавачи на късо затвориха своите залози изцяло. В момента 28,4% от акциите все още се продават на къси позиции.

За останалите продавачи на късо сега може да се получи неприятна ситуация, тъй като според данни на S3 Partners те са загубили 664 милиона долара само в сряда. Ако акциите на Gamestop бяха успели да запазят високото си ниво от началото на търговията в четвъртък, щяха да бъдат добавени над 1 долара загуби. Но дори скокът на цените от 20% все пак би трябвало да донесе на късите продавачи загуба за около 300 милиона долара. На годишна база загубата им отново би се увеличила до малко под 10 милиарда долара.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
2
 
2
Dr. Vatnikov до: novata_ikonomika
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Напротив, това полазва, че системата е либерална и не манипулирана. Силата на многото на брой малки инвеститори бие фондове - супер.
Гаранция за свободен пазар!
3
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това не е икономика
Това не е и казино
Това е упадъка на Римската империя (В модерен вариант)

Още от Анализи
Дигитализацията на юана е заплаха за доларовата доминация