IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите на късо загубиха 11 млрд. долара заради ралито на Gamestop

Движението през следващите дни зависи от това дали новият подем е предизвикан от доставчици на кол опции или от дребни търговци

13:53 | 26.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/TANNEN MAURY</em></p>

Снимка: EPA/TANNEN MAURY

Някои хедж фондове бяха обявили, че в бъдеще ще залагат по-малко на падащите цени. Габриел Плоткин от Melvin Capital заяви, че иска да бъде по-предпазлив по отношение на риска, който поема неговият фонд, но също така и колко открит ще е той по отношение на позициите си. Melvin претърпя загуба за милиарди и трябваше да събере нов капитал в края на януари. Хедж фондът Citron Research обяви в края на януари, че вече не планира да публикува списъка си с къси позиции, въпреки че стана известен с тази стратегия.

Ето защо предстоящите търговски дни могат да бъдат трудни за продавачите на късо, обяснява Дусановски. Според анализатора по-нататъшното развитие зависи и от това кой е предизвикал настоящото рали. Ако са частни инвеститори, това вероятно ще запази акциите на сегашното им ниво, тъй като тези инвеститори обикновено не продават отново акциите в близък период.

Това би било лоша новина за продавачите на късо, тъй като сегашното ниво на цените е твърде високо за много от тях. „Много къси позиции са на ръба да бъдат изтласкани от пазара“, обяснява Дусановски. Изследване на Swiss Finance Institute наскоро показа, че частните инвеститори са в състояние да движат изключително силно цените на акциите на определени индивидуални компоненти. 

Масовото закупуване на кол опции - опции за закупуване на акции на предварително определена цена - също може да доведе до повишаване на цената. С тях инвеститорите могат да залагат на повишаване на курса на дадена компания. За да се защитят, доставчиците на тези кол опции трябва да се запасят със съответните акции.

Това обяснение се подкрепя от факта, че според Bloomberg най-търгуваният вариант на акции на Gamestop в четвъртък е контракт за това цената на акциите да се повиши до 800 долара в петък.

Изключително високият обем на търговия в четвъртък също ще говори за това. На Nasdaq се изтъргуваха 149 милиона акции - с 80 процента повече от сряда, която вече се характеризира със силна търговия. За сравнение: във вторник се обмениха по-малко от 8 милиона акции.

Ако масовата покупка на кол опции всъщност е предизвикала ралито, акциите на Gamestop трябва да се сблъскат с неспокойни търговски дни, казва Дусановски: „Тогава можем да очакваме по-голяма нестабилност на цената на акциите, защото хеджирането на доставчиците на кол опции реагира на колебанията на цените на Gamestop и се увеличава или намалява“.

Във форума на Reddit Wall Street Bets, който беше в центъра на вниманието на първото рали, членовете реагираха смесено на силните колебания в четвъртък. „Само ръст от 20 процента, това вече не ми харесва“, оплака се потребител, който очевидно е очаквал нов скок на цената от над 100 процента. Други обаче призоваха за търпение. „Това са добри новини. Казвам ви го като професионалист. Една акция не може да удвоява всеки ден стойността си, просто сте станали прекалено разглезени“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Напротив, това полазва, че системата е либерална и не манипулирана. Силата на многото на брой малки инвеститори бие фондове - супер.Гаранция за свободен пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
novata_ikonomika
преди 3 години
Това не е икономика Това не е и казиноТова е упадъка на Римската империя (В модерен вариант)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още