IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решаващата помощ от МВФ за бедните страни е реална възможност

Богатите държави могат да помогнат, като им заемат получените от фонда специални права на тираж

16:20 | 04.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Светът е близо до споразумение за създаването на до 650 млрд. долара в нови специални права на тираж (СПТ) на МВФ. Първоначалното разпределение на тези суми ще следва нормалния принцип в международните отношения: на тези, които имат, ще бъде дадено. Но е възможно и желателно да се пренасочи значителна част от тези безвъзмездни средства за глобални цели, като преди всичко се помогне на крехките финансово държави с ниски доходи да възстановят икономическите си перспективи, засегнати от пандемията. Тази възможност трябва да се използва, пише Мартин Улф за Financial Times. 

Идеята за създаване на голямо количество нови СПТ беше разисквана в началото на пандемията. Очаквано, администрацията на Тръмп наложи вето. При администрацията на Байдън това се промени. От решаващо значение е, че САЩ имат право на вето в МВФ. Планираното разпределение на средства е огромно според историческите стандарти, увеличавайки стойността на непогасените СПТ със 120%.

През 60-те години светът създава СПТ като мултивалутен резервен актив. Досега имаше четири раздавания на средства, като най-голямото бе в отговор на финансовата криза през 2009 г. Последното беше предложено като отговор на пандемията. То все още е релевантно, не само защото извънредната ситуация не е приключила, а тъй като възстановяването е разнопосочно, като бедните изостават.

Само по себе си ново раздаване на СПТ не би направило много за решаването на този въпрос, тъй като новият резервен актив първоначално ще се насочи към страните пропорционално на техните квоти в МВФ. В резултат на това САЩ ще получат 17%, Г-7 - 44%, всички страни с високи доходи - 58%, Китай - 6%, други развиващи се страни със средни доходи - 33%, а 70 държави с ниски доходи с общо население от 1,2 млрд. души (колкото всички държави с високи доходи) - само 3,2%.

Дори това при това разпределение ще има 21 млрд. долара в постоянни ликвидни активи за страните с ниски доходи. За тях това далеч не е нищо. По-важното е, че страните с високи доходи, които получават тези нови активи, и които нямат нужда от тях, е възможно да ги заемат при изключително облекчени условия. Това може да е от огромно значение. Защо страните с високи доходи да не отпуснкат всичките си ненужни СПТ, дошли изневиделица? Това биха били 380 млрд. долара.

Неотдавнашен доклад на МВФ за перспективите в страните с ниски доходи обяснява защо това би било важно. Според този отрезвяващ анализ държавите с ниски доходи са загубили значителна икономическа сила в сравнение със страните с високи доходи, откакто Covid-19 удари. Това е отчасти защото те са много уязвими към това, което се случва в световната икономика. То се дължи на липсата им на пространство за фискални маневри, както и на малкия капацитет на техните здравни системи (въпреки младото население) и малката способност да получават ваксини. Освен това, според фонда, 55 на сто от тези държави сега са или в дългова криза, или са изложени на висок риск да изпаднат в такава.

Последна актуализация: 04:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още