IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката в САЩ и данните от Китай изведоха световните акции до 5-годишен връх

Очакванията за един по-продължителен период на разхлабена парична политика, гарантиран от Фед, и подобряващ се световен растеж стимулираха инвеститорите

12:38 | 18.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сделката в САЩ и данните от Китай изведоха световните акции до 5-годишен връх

Очакванията, че Федералният резерв на САЩ (Фед) ще задържи паричните си стимули за по-дълго време, последвани от изтощаващата доверието финансова безизходица в САЩ, днес изведоха цените на световните акции до 5-годишен връх и доларът до 8-месечно дъно.

Данните за разширяването на икономическия растеж на Китай допълнително подсилиха повишенията при цените на акциите, на петрола и на медта, пише Ройтерс. Очакванията за един по-продължителен период на разхлабена парична политика и подобряващ се растеж стимулираха инвеститорите.

Регионалният индекс FTSE EuroFirst 300 се повишава с 0,3 при старта на търговията в Европа днес. Набраната инерция го води до седмично повишение от 1,75%. Акциите в Европа са на път да отчетат най-високи стойности от средата на 2008 г. насам.

Трендът започна още снощи, когато индексът S&P 500 затвори при рекорден връх. Последваха рекорди и на пазарите в Азия.

След като драмата с дълга на САЩ поутихна, се появиха спекулации дали случилото се ще се отрази на растежа и дали Фед ще намали паричните си стимули, които сега подкрепят рисковите активи, но тежат на долара.

Инвеститорите се успокоиха, след като бяха оповестени данните за икономическия ръст на Китай. През третото тримесечие той се е ускорил до 7,8% спрямо същия период на миналата година, оправдавайки напълно очакванията на анализаторите. Повишеното търсене на китайски стоки и услуги от чужбина и вътрешното търсене повишиха производството и продажбите на дребно в странта.

Сега пазарите се подготвят за потоп от забавени данни от САЩ, които ще се излеят през идната седмица.

Простите изчисления показват, че прякото и косвеното въздействие от блокирането на правителство този месец ще се отрази на растежа на икономиката през четвъртото тримесечие с 0,4 процентни пункта, прави прогнозата си анализатор от Morgan Stanley.

Положителните данни от Китай подкрепиха цената на медта, която се покачи с 0,6 на сто до 7273 долара за тон. Цената на фючърсите върху петрола тип „Брент“ се задържа над 109 долара за барел.

Златото си пое глътка въздух, след като вчера само за ден поскъпна с 3%, докато доларът поевтиня. Снощи ценният метал се търгуваше за 1316 долара за тройунция и не бе далеч да задмине едноседмичния връх, регистриран в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още