Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ще се "пенсионира" ли достолепно индустрията за петрол и газ?

Тя трябва да планира този процес, защото иначе рискува да остави хаотично наследство

Ще се "пенсионира" ли достолепно индустрията за петрол и газ?

Снимка: Bloomberg

Някои хора остаряват достолепно, планирайки десетилетия напред пенсионирането си. Други нe планират предварително и оставят хаотично наследство. Това са двата пътя, пред които сега е изправена индустрията за петрол и газ, пише Дениъл Литвин за Financial Times.

За да се постигне целта за ограничаване на повишаването на глобалните температури до 1,5° C спрямо прединдустриалните нива, оттеглянето на голяма част от световното производство на нефт и газ през следващите две до три десетилетия изглежда неизбежно. Но досега, независимо от нарастващите инвестиции във възобновяеми енергийни източници от някои петролни и газови компании, и сътрудничества като Петролната и газова инициатива за климата, усилията на сектора за овладяване на емисионната му траектория са категорично неравномерни.

Вярно е, че шепа големи, предимно европейски компании, наскоро си поставиха „нетна нулева“ цел не само за емисиите от техните операции, но и за тези от веригите за доставки, така наречените емисии от „обхват 3“. Въпреки това, дори и за тях, определенията за това, което е обхванато от целите, се различават, докато пътищата за постигането им могат да бъдат лошо дефинирани и да разчитат на намерения за „компенсиране“ на голяма част от техните емисии.

Други в бранша или определят нетни нулеви цели само за своите оперативни емисии, или все още изобщо не ги определят. Мнозина отхвърлят идеята за определяне на цели от „обхват 3“, като твърдят, че емисиите от крайната употреба са отговорност на клиентите.

Междувременно разнородна армия от климатични активисти и екологични инвеститори печелят поредица от извънредни акционерски резолюции и дела, изискващи по-бързи действия от големите петролни компании. Групи извън индустрията също са водещи в разработването на методологии за оценка дали климатичните планове на компаниите наистина са в съответствие с глобалните цели за намаляване на емисиите.

Цялата тази активност има свои собствени ограничения. Основните цели досега бяха големи компании, листнати на Запад, чувствителни към кампании, увреждащи бранда им. Но по-голямата част от петрола и газа в света се произвежда от държавни или непублични групи. Освен това остават ключови въпроси за това как да се разпредели тежестта от намаляване на добива на нефт и газ. Например трябва ли да се позволи на производителите с най-ниски разходи да продължат да добиват и има ли морален аргумент за привилегированост на износа от по-бедните страни?

На фона на всичко това индустрията сега има възможността да поеме обратно инициативата и да планира по-амбициозно „пенсионирането” си. Три вида натиск биха могли да имат мощен ефект.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

2
 
0
 
7
zelka007 до: evlogi
преди 6 месеца
и китайците и индийците имат програми за електрификация на транспорта ... но като цяло техната консумация на петрол не ни грее , щото тя си е техен проблем на техните държави и прави на тех дефицити ... ние си гледаме основно европейската и хамериканската ... а тя намалява . и то не защото намаляват превозните средства , а защото се електрифицират ...
2
 
3
 
6
evlogi до: zelka007
преди 6 месеца
Грешката ти е,че бъркаш тенденциите в няколко европейски държави,които са по-скоро нишов пример със световните тенденции.Колко мислиш влияе намаляването на бензиновите коли в Норвегия или Финландия в сравнение с огромния бум в държави като Индия,Пакистан на търсенето на нефт и газ?Потреблението на петрол вероятно ще нараства поне още 20 -30години, преди да почне да намалява, а за да се върне на досегашните нива ще му трябват още 15-20 години след това.
1
 
0
 
5
преди 6 месеца
Ето какво казва по въпроса Лари Финк, ръководител на най-голямата в света компания за управление на активи, BlackRock, към момента с 9 трлн $ фондове под управление:In his Venice speech, Fink also told leaders investors need a more consistent set of rules on climate-related disclosures and warned that the regulatory focus on publicly traded companies may have unintended consequences.One negative effect its having is creating a massive incentive for public companies to divest dirty assets, he said. Divesting, whether done independently or mandated by a court, might move an individual company closer to net zero, but it does nothing to move the world closer to net zero.
5
 
2
 
4
zelka007 до: Императорът
преди 6 месеца
хихи ... естествено че си заминава петролната индустрия . бавно и неотменимо . разгледай консумацията на петрол , а той основно е за транспорта , във водещите европейски икономики , заели се с електрификация на транспорта : норвегия , холандия , финландия , германия ... :))) ... да , има още годинки пред нея , но за силно ограничено приложение ... позяпай ... https://***.ceicdata.com/en/indicator/norway/oil-consumption
2
 
4
 
3
преди 6 месеца
Да бе Пеше, трубадуре на НАТО и МВФ !Всичко ще е слънчасало и вятърничаво!Стой та гледай !!Киловат за 10 ойро! И 1 дети на цяла фамилия!!Дай светъл пример !! по който да се равняваме ??!!

Още от Анализи
Германските ДЦК показват бързата промяна в настроението на пазарите