Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

След фалита на Wirecard: Кои са кандидатите за влизане в Dax?

Два важни критерия са определящи за включването: пазарната капитализация на свободно търгуваните акции и борсовият оборот

След фалита на Wirecard: Кои са кандидатите за влизане в Dax?

Лабораторията на Symrise. Снимка:  Martin Leissl/Bloomberg

Това е безпрецедентен скандал. Почти всеки ден излизат нови ужасяващи разкрития за степента на предполагаемата измама в скандалната компания Wirecard. Трима топ мениджъри вече са в ареста, друг член на борда е беглец и е издирван по целия свят.

Разследващите, адвокатите и инвеститорите вероятно е трябвало да са загрижени за пропастта, която се отваря в Ашхайм от дълго време. Сега обаче Wirecard може по-бързо да изпадне от германската борса, отколкото досега се очакваше.

Още на 13 август Deutsche Börse планира да представи промени в условията за членство в Dax. Според предишния устав  Wirecard щеше да бъде изместен едва при следващата редовна проверка, а сега вероятно това ще стане по-скоро. 

За поне една голяма германска компания това означава и шанс да премине към Dax, който се състои от 30-те най-важни стойности на фондовите пазари в страната. Базираната в Берлин компания за недвижими имоти Deutsche Wohnen успя да стори това през юни. Такъв скок означава повече видимост и по-голям престиж за компанията и може да бъде полезен и за инвеститорите. Множество индексни фондове възпроизвеждат състава на Dax-30. Често институционалните инвеститори и управителите на фондове се позиционират предварително - още преди съответното решение.

И така, кои са потенциалните победители от отпадането на Wirecard? През уикенда в лицето на Siemens Healthineers се появи нов кандидат за преместване в Dax. Защото с поглъщането на американския конкурент Varian Medical Systems влиянието на компанията майка Siemens намалява. Понастоящем Siemens притежава 85 процента от дъщерното дружество. Планираната емисия на нови акции на Healthineers би намалила този дял до около 72 процента. Емисиите биха увеличили фрий-флоута на акциите на Healthineers, което би довело компанията с една крачка по-близо към преминаването ѝ в Dax.

Още по темата


Това обаче би бил реалистичен вариант едва от следващата година, трансакцията е твърде закъсняла за промените през август. Услугата за доставка на храна Delivery Hero остава най-големият фаворит. Но Symrise, световен производител на аромати и подсладители, също има шанс за успех.

Два важни критерия са определящи за включването в Dax: пазарната капитализация на свободно търгуваните акции и борсовият оборот. По принцип влизащият трябва да се класира поне на 35-о или по-добро място и в двете категории. Юлската класация на Deutsche Börse, която ще бъде публикувана на 3 август вечерта, е решаваща за решението.

Въз основа на класацията през юни  Delivery Hero е фаворитът, каза Уве Щрайх, експерт по индексите в Landesbank Baden-Württemberg, пред Handelsblatt. Защото тази компания е една от 35-те най-големи акции по капитализация и борсов оборот, докато Symrise e на 38-о място по продажби. Решенията обаче се вземат въз основа на текущите данни, които борсата разкрива само на плащащите клиенти.

Кандидат 1: Delivery Hero

Базираната в Берлин компания  управлява платформи за доставка на храна в 44 държави и в България е представена чрез foodpanda.bg. Тя оперира платформи за храна от местни доставчици в повече от 40 страни и има 25 000 служители, включително около 1300 в Берлин. Доставчик на храни би бил истинска новост в Dax-30: компанията се оттегли от германския пазар през миналата година и вместо това е силно ангажирана в Азия. Германският бизнес с марки като Foodora, Lieferheld или Pizza.de бе придобит от холандския конкурент Takeaway, който го вля в своята марка Lieferando. 

Това не намалява растежа на Delivery Hero. Едва през тази седмица, предвид силния растеж на бизнеса в рамките на кризата,  услугата за доставка на храна повиши прогнозите си за годината като цяло. Кандидатът за Dax сега очаква приходи в диапазона между 2,6 и 2,8 милиарда евро за тази година. Но растежът върви ръка за ръка с факта, че компанията все още оперира в зоната на загубата. Тя също така няма представа кога ще бъде достигната долната граница на печалбата.

Още по темата: Анализи Deutsche B

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Проглежда ли Америка за вредата от технологичните монополи?