Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Световното население може да спре да расте около 2100 г.

За разлика от други периоди в историята, новият баланс ще настъпи поради ниска раждаемост, а не поради висока смъртност

Световното население може да спре да расте около 2100 г.

Снимка: Ройтерс

През 1950 г. жените са раждали средно по 4,7 деца, предизвиквайки безпрецедентна експлозия на световното население, пише Шон Ланглоа за MarketWatch.

Оттогава насам обаче този брой спадна наполовина, според скорошен доклад на ООН, който посочва, че за да продължи да расте населението, е нужна норма от 2,1 деца на жена.

Вече наближаваме тази стойност. До 2050 г. ООН предвижда средно по 2,2 деца на жена. Това е едва достатъчно да замести починалите, камо ли да донесе ръст на населението.

Както се вижда от долната графика от блога на Макс Роузър, ще има дългосрочни последствия.

През последните сто години станахме свидетели на исторически ръст на световното население, което се учетвори. Според ООН обаче голямата експанзия ще прекъсне през 2100 г. За здравето на планетата това може би е твърде късно.

„Без съмнение едно от най-сериозните предизвикателства пред нашето поколение е да осигури по устойчив начин пространство, храна и ресурси за световното население”, пише Роузър, посочвайки, че когато спре да нараства населението ще се е увеличило десет пъти в рамките на 250 години.

Но за разлика от други периоди в историята, когато слабият ръст на населението се е дължал на висока смъртност, новият баланс ще настъпи поради ниска раждаемост.

Макар че със сигурност ще има ползи от стабилизирането на световното население, променената демография ще донесе своите предизвикателства.

Според ООН до 2050 г. един от всеки шест жители на планетата ще бъде над 65 години. В моментатова съотношение е едно към единадесет.

„По-високият брой и дял на възрастните хора се очаква да упражни финансов натиск върху държавите през идните десетилетия”, отбелязва докладът. Най-голямото напрежение ще падне върху здравните, пенсионните и социалните системи.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
3
 
4
ABBA до: ivailojelyazkov
преди 1 година
Преди твоя Стратфор (който е рупора на пропагандата на янките)такива доклади е ималоняколко ТИР-а,начиная от 2-3 столетия преди, та до сега.Ако дадеш акаунта си, то него ще ти публикувам поне няколко такива доклада!
7
 
1
 
3
преди 1 година
Според доклад на "Стратфор", Русия ще се мъчи до 2025 г. , след това - разпад. ТОВА Е ВАЖНОТО !!!!!!
0
 
5
 
2
преди 1 година
В природата има естествен закон на подбор"Когато прасетата в една горастанат много ги хваща болест и 2/3 умират".Това ще стане и с хората далиот климатичните промени или от някаква нова болест.Затова е противопоказно да се препълва Европа с всевъзможна *** от другитеконтиненти щото нямало какво да ядат и пият там.
1
 
11
 
1
преди 1 година
А спада на раждаемостта ще бъде "естествен" процес, породен от това, че световното масонство тъпче сегашното поколение с ГМО, което за 100 години ще доведе до трасмутация на плодовитостта, т.е. но нейното зануляване. И тогава ще дойдат "великите" бебета "по поръчка" с спермата на "хепар-алфа" мачо, замразена още времето на "Роки" и "терминатора"Амин!

Още от Анализи
САЩ не трябва да се отдават на протекционизма