Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Турция в навечерието на референдума

Утре турските граждани ще решат дали да централизират властта в ръцете на Ердоган

Турция в навечерието на референдума

Снимка: Архив Ройтерс

Тази неделя турските гласоподаватели ще решат дали да централизира властта в ръцете на президента Реджеп Тайип Ердоган - най-радикалната промяна, откакто републиката е създадена преди 93 години.

Проучванията на общественото мнение от този месец показват, че резултатът от референдума трудно може да се предскаже след двумесечната кампания, която раздели турците и повлия негативно на връзките на страната с Европейския съюз (ЕС), където някои държави смятат референдума за обида към демокрацията, пише в свой анализ Bloomberg.

“Какъвто и да е резултатът, няма да спре нарастващият авторитаризъм” на Ердоган, твърди Волфанго Пиколи, базиран в Лондон президент на консултантската компания Teneo Intelligence.

Още по темата

Изминаха девет месеца откакто Ердоган преодоля военния преврат. Сега лидерът на Турция от 14 години е на прага на победа, която ще го направи един от най-влиятелните държавни глави в Г-20. Измененията в конституцията, които се разглеждат, ще му дадат властта да назначава министри и съдии по свое усмотрение и да организира избори по всяко време.

Самият Ердоган подготвя всичко това откакто беше избран за президент през 2014 г., като превърна своята до голяма степен церемониална роля в ключова част от властта. В рамките на този процес той потуши протести и заглуши критиците си в медиите, подкопавайки гражданските свободи в предимно мюсюлманската страна. При обявяването на извънредно положение, наложено в резултат на опита за преврат, Ердоган уволни повече от 100 хил. души и вкара в затвора 40 хил., сред които представители на академичните среди, журналисти и съдии.

Пазарен спад

През последните години опитите на Ердоган да се меси в политиката на централната банка отчуждиха редица чуждестранни инвеститори, а лирата загуби една пета от стойността си след опита за преврат. Някога процъфтяващата икономика на Турция е застой, след като терористичните нападения прогониха туристите, а безработицата се изкачи до седемгодишен връх.

И все пак много инвеститори твърдят, че ако Ердоган спечели и формализира хватката си около властта, пазарът ще се възстанови, поне в краткосрочен план. От друга страна, отхвърлянето на референдума може да предизвика разпродажби, защото ще проправи пътя на Ердоган към предсрочни избори, за да се опита да си осигури по-добре приеман парламент и да прокара желанията си по този начин.

Властта на един

“По-дългосрочната политическа и икономическа траектория на Турция вероятно ще остане низходяща”, коментира Антъни Скинър, директор на базираната във Великобритания компания за прогнози Verisk Maplecroft. “Консолидацията на управлението в един, изкореняването на малкото останали и неефективни звена за контрол и баланс и все по-голямото потискане на дисидентите ще са фактор”.

Измененията, за които се гласува, включват също:

- Премахване на ролята на министър-председателя;

- Премахване на изискването за неутралност на президента, което позволява на Ердоган да възстанови принадлежността си към управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), на която той е съосновател;

- Позволяване на президента да стои на пост за два 5-годишни мандата, както и за трети парламентарно подкрепен мандат;

- Позволяване на президента да назначава шест от общо 13 топ съдии в страната, като останалите се избират от депутатите.


Последни новини

Коментари (0)


Още от Анализи
Факторът "Тръмп" в икономиката