Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Универсалният базов доход е осъществим отговор на коронавируса

Безусловното плащане в кеш за всички може да подкрепи работниците по време на кризата

Универсалният базов доход е осъществим отговор на коронавируса

Снимка: Getty

Коронавирусната криза е бедствие за много работници. В Обединеното кралство, например, често се забравя, че просперитетът не се гради върху шепа уважавани бизнес титани и компании с големи имена, много от които сега видимо лобират пред правителството за финансова подкрепа, пише за Financial Times Дейниъл Саскинд.

Още по темата
Просперитетът зависи и от близо 5-те милиона самонаети и 6-те милиона малки предприятия, които имат сравнително скрит икономически живот извън обществения поглед и с малко влияние върху политиката. Пандемията прави драматично напомняне за техния принос. Именно те са най-застрашени днес. 

Традиционните инструменти обаче не могат да ги достигнат. Промените в лихвените проценти не помагат на самонаетите работници, които са изправени пред стопяващи се доходи и липса на платен болничен.

Пакетите за финансова помощ не спасяват огромния брой ресторанти, театри, кафенета, кръчми и магазини, които ще продължат да наблюдават краха на бизнеса си през идните дни. Големите инвестиции в инфраструктура не подкрепят тези малки предприятия - 99 на сто от всички компании във Великобритания - чиито джобове не са достатъчно дълбоки, за да преживеят срива през следващите месеци.

В такъв случай е дошло времето за нещо съвсем различно - Универсалният базов доход (УБД). Плащане в брой за всички, без условия, може да подкрепи тези хора и техните семейства. Отпускането на 1000 британски лири на месец за всеки в Обединеното кралство ще предизвика пряк и моментален изблик на финансово облекчение за милионите, които са неспособни да свържат двата края в ситуацията.

Дейниъл Саскинд посочва, че подхожда към понятието УБД със скептицизъм. През последните години популярността на тази схема нарасна. Мнозина го смятат за необходим отговор на заплахата от автоматизация, начин за подпомагане на изместените от нея работници, които могат да се окажат без работа и доходи в бъдеще, подчертава Саскинд.

"В моята работа, занимаваща се с въздействието на технологиите върху пазара на труда, съм склонен да го разглеждам като несъвършен отговор на предизвикателство, пред което все още не сме изправени. Засега проблемът не е, че няма достатъчно работни места, а че хората нямат необходимите умения за работата, която трябва да се свърши", посочва той в анализа си.

Появата на коронавируса промени отношението ми, казва още Дейниъл Саскинд. Роботите може още да не са превзели всички работни места, но пандемията рязко снижава търсенето, на което разчитат съществуващите. Андрю Янг, кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия, който изгради кампанията си върху обещанието за УБД, го каза добре в Twitter: „Трябваше да говоря за пандемията, а не за автоматизацията.“


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
supertrader до: Бидонойл
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Не съществува никаква опасност парите да загувят стойност в момента ако се емитират пари и се раздават като извънреден и спасителен доход на калпак както се изразяват.Напротив - загуба само на 10 процента от населението ще изтегли 90процента от технологиите които сега се използват от последните 10 години.
0
 
1
 
4
Бидонойл до: mangalistan
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Не съм сигурен дали те разбирам. Казваш, че само ако има пълна заетост може да се въведе доход, който би позволил на хората да не работят? Тук логиката нещо ми се губи. Друг вариянт е доходът да се дава само на работещите хора, но тогава пък се губи смисъла, нали идеята му е хората да бъдат освободени от икономическата принуда. В този случай просто "откриваме" поредното средство за преразпределение на парите.
0
 
2
 
3
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Без всеобща заетост не може да се приложи безусловен базов доход.
1
 
6
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Ше си дойдат накрая на комунизма
1
 
4
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Универсалният базов доход не е решение. Досега не съм видял никакви сериозни икономически аргументи в негова полза, както и не е отговорено на най-важния въпрос: откъде ще дойдат парите. Централните банки не могат да печатат до безкрай, защото в крайна сметка парите ще загубят всякаква стойност. Освен това въвеждането на такъв доход дори за кратко би деморализирало хората. Те не само ще загубят мотивацията да се трудят, но и достойнството си от това, че с работата която вършат са полезни за обществото. Безработните и при сегашната система имат защита. Те получават помощи, в някои страни дори твърде щедри, но поне всеки е наясно, че те са само временни и не губи стимул за да си търси работа.

Още от Анализи
Защо Тръмп отказа да заклейми белия национализъм?