Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азбука за инвеститори

Как взаимните фондове печелят сърцето на Иван Петров

Професионално управление, висока ликвидност, икономии от мащаба – само част от предимствата на професионалните фондове

Как взаимните фондове печелят сърцето на Иван Петров

Снимка: Архив Ройтерс

Съвместен проект на Investor.bg и управляващото дружество „Компас Инвест“ АД

Днес ще ви запознаем с Иван Петров – средностатистически пловдивчанин на 36 години, със средни доходи и добро семейство. И с неговия приятел от гимназията – Петър Иванов, също средностатистически пловдивчанин, който, за разлика от Петров, e натрупал наистина не несметни богатства, но сравнително висока сума, която му позволявала да живее спокойно. Петров завиждал благородно на съученика си, защото професията му на учител не му позволявала особено високи доходи, но пък чувал, че на финансовите пазари може да се правят и добри пари.

Инвестиция с висока ликвидност, икономии от мащаба, диверсификация, прозрачност и професионално управление. За тези неща, звучащи му като на мандарин, говорил и приятелят му от училище Петър. И го успокоявал, че това е възможно да се постигне дори от средностатистически гражданин, без особени познания, стига да се довери на специалистите. 

Още по темата


На чаша бира една вечер Петър цитирал пред Иван мисълта на американския писател Рон Черноу (бел. р. автор на книгата „Животът на Рокфелер“ и др.), че инвестирането във взаимен фонд дава на хората усещането, че инвестират наравно с „големите момчета“. И така Иван започва да се запалва по идеята.

Предимства на инвестициите във взаимни фондове

Едно от най-важните правила, които следват както големите, така и малките инвеститори, е диверсификацията на активите, споменал сякаш мимоходом Петър. „Диверсификацията, Иване, всъщност е разнооборазие – но не на жените, с които излизаш, а на активите, в които инвестираш“, пояснил Петър. И добавил, че се използва за управление на риска и включва различни комбинации от инвестиции в портфейла.

„За да се постигне наистина диверсифициран портфейл, може да се наложи да се купуват акции на компании от различни индустрии и облигации с различен матуритет от различни емитенти. А за отделния инвеститор това може да бъде и доста скъпо начинание“, казал Петър пред мигащия начесто и почесвайки се зад главата Иван. Затова, според натрупалия опит Петър Иванов, е добре по-неопитните играчи да се доверят например на взаимен фонд, който да управлява парите им.

Според финансовия специалист друг фактор, който не бил за подценяване, е осигуряването на икономии от мащаба. Тук Иван разбрал идеята, защото и неговото училище икономисвало от мащаба, като купувало учебници на едро с отстъпка от каталожната цена. Логично е, казал Петър - ако трябва да се създаде самостоятелен диверсифициран портфейл, то това със сигурност би струвало повече. Само си представи колко сделки трябва да се направят, за да се достигне диверсификацията, която предлага даден фонд. Таксите за трансакциите биха било относително големи, като по този начин те ще изядат част от средствата. Разходите ще растат и при всяко желание за промяна на портфейла. Взаимните фондове обаче са в състояние да направят сделки в много по-голям мащаб и това ще ти струва по-малко, казал още Петър.

И стигнал до един от най-големите плюсове на вложенията във взаимен фонд - възможността за възползване от инвестиции на капиталовите пазари с много по-малки суми и редовно, отколкото ако се чака да се задели по-голяма сума, за да се инвестира самостоятелно. Точно това спечелило окончателно Иван – както казахме, с неговата учителска заплата би било направо немислимо да отдели сериозна сума, за да играе с нея на пазара.

Петър му напомнил също така и за важната за всички инвеститори ликвидност и гъвкавост - Иван можел да „влиза или излиза по всяко време от инвестицията“, и, както вече му бе споменал, да прави редовни вложения всеки месец или през друг интервал от време. Така, с всяка заплата или бонус, Иван можел да отделя по стотина лева за своите вложения.

И, разбира се, можел да разчита и на професионалното управление на средствата си от страна на екипа експерти с натрупан сериозен опит във финансите – за разлика от неговия сериозен педагогически опит. А тези експерти биха могли да правят наистина постоянни анализи и проучвания и на тяхната база да взимат наистина най-подходящото решение във всеки конкретен момент.

А на Иван всичко това започва да му звучи все по-интересно от часовете по история в гимназията...

Статията е част от съвместния образователен проект „Азбука за инвеститори“, стартиран от Investor.bg и управляващото дружество „Компас Инвест“ АД. Проектът ще продължи в рамките на шест месеца, а целта му е да се разширяват познанията по отношение на възможностите за инвестиции на пазарите, включително сред хората, които имат интерес към търговията с различни финансови инструменти. 

Текстът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
4
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
още по-хубаво е, как се обяснява как може да инвестираш във взаимен фонд, вместо в ETF.

И как майсторски се избягва, че всичко с изключение на таксите е едно и също .....

Важното е да скубем обикновения човек, налЕ ...
0
 
15
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
"инвестирането във взаимен фонд дава на хората УСЕЩАНЕТО, че инвестират наравно с „големите момчета“.

прав е Рокфелер относно "усещането" :)

Още от