IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Хонконг вече е в рецесия

От Bank of America казаха, че Хонконг може да е изправен пред "продължителна рецесия" и намалиха целогодишната си прогноза за ръста на БВП на града до -2,1%

17:28 | 01.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимак: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимак: Архив на Ройтерс

Според правителствените данни, публикувани в четвъртък, икономиката на Хонконг е изпаднала в рецесия за първи път от десетилетие през третото тримесечие. Градската статистическа агенция заяви, че вътрешното потребление е отслабнало на фона на продължаващите антиправителствени протести. Друг фактор, особено допринесъл за „увеличения спад” в износа, е продължителната търговска война между САЩ и Китай, предава CNBC.

Били Уонг, заместник-директор по научните изследвания в Съвета за развитие на търговията в Хонконг, заяви, че отрицателният растеж на Хонконг не е изненадващ. Той се съгласи, че търговската война и протестите са основните фактори, които допринасят за свиването на икономиката на Хонконг, но отбеляза, че докато износът се забавя от миналия ноември, БВП на града не е отбелязвал свиване чак до третото тримесечие на тази година. Той също така добави, че слабото потребление и забавящата се икономика могат да доведат до съкращения в сектори като хранително-вкусовата промишленост и търговията на дребно.

Местният бизнес отчита негативно финансовото въздействие от вълненията в страната

Кити Чан, която работи в магазина за цветя на родителите си, каза, че е забелязала, че много по-малко хора купуват букети и изчислява, че печалбите на магазина са спаднали с 50%.

Анди Хо, който работи в аптека в Уан Чай, даде подобни мрачни прогнози: „Нашият магазин е тук от 50 години. Нашият бизнес наистина намаля през последните месеци с близо 40% “.

Той каза, че докато социалните вълнения остават нерешени, икономиката „ще остане слаба“ и добави: „За нашия магазин 70% от клиентите са местни, а 30% са туристи. От тези 30% туристи 80% - вече са изчезнали. Що се отнася до местните жители, през последните месеци хората наистина са по-малко склонни да харчат ... икономиката в следващите няколко месеца все още ще е слаба“.

Хонконг е разкъсван от масирани антиправителствени демонстрации от началото на юни. От Oxford Economics казват, че най-голямата несигурност за града в момента е кога протестите ще приключат и докато това не се случи ключови сектори за местната икономика като търговията на дребно и туризма ще продължат да изпитват сериозни затруднения.

От Bank of America казаха, че Хонконг може да е изправен пред "продължителна рецесия" и намалиха целогодишната си прогноза за спад на БВП на града до -2,1%.

Както вече беше споменато икономиката на града търпи много силно негативно влияние от търговската война между двете най-големи икономики в света. Лидерите на САЩ и Китай трябваше да се срещнат в Чили за форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в средата на ноември месец, за да подпишат „първа фаза“ от търговската сделка помежду си. Но след като южноамериканската държава отмени домакинството си въпросите кога и дали споразумението между Пекин и Вашингтон ще бъде подписано, остават без ясни отговори.

Били Уонг прогнозира, че без ясни перспективи нито за края на протестите, нито за стихването на търговското напрежение между Китай и САЩ „до края на тази година нещата ще останат слаби“, но изрази надежди, че тъй като Китай и САЩ вече виждат забавяне в собствените си икономики, те ще бъдат по-склонни да постигнат сделка и по този начин да облекчат търговския натиск върху Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още