IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аспарух Карастоянов: Иран ще е обречен без външна подкрепа

Светът има интерес от тази война, твърди бившият търговски аташе в Близкия изток

21:49 | 23.09.19 г. 28
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Без външна подкрепа от страна Китай или Русия Иран ще бъде лесноуязвима от гледна точка на мощна американска атака. В същото време светът има интерес от тази война, от нови пазари. Това мнение изрази Аспарух Карастоянов, бивш търговски аташе в Близкия изток, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът направи ретроспекция на конфликта между Саудитска Арабия и Иран, който датира отдавна.

"Още преди, когато Иран си позволи да доближи своите нефтени сондажи близо до територията на Саудитска Арабия, започна този конфликт - особено при настъпването на войната в Йемен, където Иран използва хутите за преден фронт и пробване на своето оръжие. Сега, при ескалация, войната в Персийския залив ще се разрасне", добави той.

Ходовете на американския президент Доналд Тръмп обикновено са с последващо действие, твърди Карастоянов. Той ще бъде преизбран като президент, смята още той.

„Атаките показаха уязвимостта на Саудитскса Арабия и военната помощ на Иран. От друга страна, това е възможност за самата Саудитска Арабия да осигури своята защита чрез нови поръчки към САЩ".

На въпроса дали в рамките на Годишната сесия на общото събрание на ООН в Ню Йорк Тръмп ще използва трибуната за създаване на международна коалиция срещу Иран гостът обясни, че действията на американския президент по отношение на такава коалиция са ограничени.

„В момента Тръмп не може да разчита на Русия, Китай, голяма част от арабските страни, на Германия. Може би Франция ще участва, но ограничено. Великобритания е категоричен подкрепящ".



Целия разговор вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

28
rate up comment 2 rate down comment 4
Pyramid
преди 4 години
Естествено, китайското копие, модел хуйпийчай - 2м.отвъдбаира, е по-добро. Китай винаги уважава майсторите, като ги копира без позоваванежна първоизточника но, и рашкитежтъй, те са краднАле от Фон Браун, тако'а, или/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 4 години
Стоене, кой ти рече, че С400 са за защита от (малки, леки, многонпод-звукови) дронове? Даже чаршафите казаха, че те са били отвличащ маньовър, докато, поражениетобе нанесено н от двете крилати ракети. Многобте гони престарсването, айде недей така, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 2
Achtung
преди 4 години
Били посочил конкретен линк към статията с твърдението си, че китайците са недоволни от техните С-400?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Русия не може да направи изтребител 5-то поколение или годен граждански самолет, но ракетите които няма как да се сравнят на практика са най-добри. Написах ти че китайците купиха и изпробваха С - 400 и писаха, и не са доволни. ПОЛОВИНАТА ОТ КАЧЕСТВАТА И, ПО СТАРА РУСКА ТРАДИЦИЯ СА САМО НА ХАРТИЯ!!! Михис, пълен михис!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 3
Achtung
преди 4 години
С последния коментар съм вече съгласен донякъде. PAC-3 и SAMP-T вече са в класа на С-400, макар че има на къде още да се развиват за да направят равнис. Не случайно израелските ВВС тренираха толкова усърдно срещу нашите стари С-300:http://aeropress-bg.com/***/36-news/1550-izraelski-medii-izraelskite-vvs-trenirat-voina-sreshtu-iran-nad-balgaria.htmlhttp://***.aeropress-bg.com/news/military-aviation/1021-izraelskite-vvs-trenirat-nad-balgariahttp://***.pan.bg/view_article-1-402847-Iz-chuzhdiya-pechat-VVS-na-Izrael-provedoha-uchenie-v-Bylgariya.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Няма да споря, само ще ти спомена че според китайската преса, половината от характеристиките на С-400 съществуват само на хартия. Тези ракети може да се продават само там където по политически причини не могат да закупят американски или европейски. Турция десет години се моли за Пейтриът или SAMP-T, но не и ги продадоха. Едва тази година се стигна до някакво съгласие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
Achtung
преди 4 години
Нали осъзнаваш, че Индия купува от Южна Корея ето това:https://en.wikipedia.org/wiki/K30_BihoКоето засича самолет на 17км и стреля с оръдие по него ако е до 3км. После му адаптирали 2 ракети, копие на руската Игла и вече може да стреля до 7км.https://en.wikipedia.org/wiki/Chiron_(missile)По същото време Индия купува и въпросните руски системи С-400 с обхват стотици километри за сумата от 5.5 млрд долара.https://***.defensenews.com/land/2018/09/28/india-approves-s-400-buy-from-russia-amid-expectations-for-more-bilateral-deals/Дали има някаква база за сравнение между тях като предназначение, за да твърдиш, че южно корейската е по-добра от цитирам С-300,400,500. Сравнението което си използвал е като да сравняваш скутер и камион. Принципно и двете са МПС и дори в Индия се продават повече скутери от камиони, за последното няма да вадя линк :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Това го четох в руската преса и нямам намерение да затвърждавам познанията си. Поради актуалната си електроника корейските системите са по-добри от руските, включително и тези с малък обсег а не само със среден. Корейски с малък обсег купува Индия, защото при изпитанията са се оказали с по-добри показатели от руските Панцир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 3
Achtung
преди 4 години
https://en.wikipedia.org/wiki/KM-SAMТова е най-напредналата ПВО система на Южна Корея, обърни внимание на текста:South Korean medium range surface-to-air missile (SAM) system that was developed by the Agency for Defense Development (ADD) with technical support from Almaz-Antey and Fakel, based on technology from the 9M96 missile used on S-350E and S-400 missile systems.[5]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Няма да има пълномащабна война, а само наказателна акция. Всички знаят, че защита от крилати ракети и дронове е трудна и трябва да имаш противовъздушни средства на атакувания обект. Другия начин е чрез средствата на системата за далечно радиолокационно откриване и управление(AWACS), каквато реално имат само САЩ. В момента Америка усилва ПВО на Саудитска арабия със свои подразделения, за да могат да отразят евентуална атака от страна на Иран. Вярно че персите разполагат с определен ресурс за да отговорят, но едва ли ще имат шанс да го направят при унищожаването на командните центрове, както предполагам че ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още