IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аспарух Карастоянов: Иран ще е обречен без външна подкрепа

Светът има интерес от тази война, твърди бившият търговски аташе в Близкия изток

21:49 | 23.09.19 г. 28
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Без външна подкрепа от страна Китай или Русия Иран ще бъде лесноуязвима от гледна точка на мощна американска атака. В същото време светът има интерес от тази война, от нови пазари. Това мнение изрази Аспарух Карастоянов, бивш търговски аташе в Близкия изток, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът направи ретроспекция на конфликта между Саудитска Арабия и Иран, който датира отдавна.

"Още преди, когато Иран си позволи да доближи своите нефтени сондажи близо до територията на Саудитска Арабия, започна този конфликт - особено при настъпването на войната в Йемен, където Иран използва хутите за преден фронт и пробване на своето оръжие. Сега, при ескалация, войната в Персийския залив ще се разрасне", добави той.

Ходовете на американския президент Доналд Тръмп обикновено са с последващо действие, твърди Карастоянов. Той ще бъде преизбран като президент, смята още той.

„Атаките показаха уязвимостта на Саудитскса Арабия и военната помощ на Иран. От друга страна, това е възможност за самата Саудитска Арабия да осигури своята защита чрез нови поръчки към САЩ".

На въпроса дали в рамките на Годишната сесия на общото събрание на ООН в Ню Йорк Тръмп ще използва трибуната за създаване на международна коалиция срещу Иран гостът обясни, че действията на американския президент по отношение на такава коалиция са ограничени.

„В момента Тръмп не може да разчита на Русия, Китай, голяма част от арабските страни, на Германия. Може би Франция ще участва, но ограничено. Великобритания е категоричен подкрепящ".



Целия разговор вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 20 rate down comment 12
Solar Power
преди 4 години
А и забравих паричките ти за такива ракети ще свършат още на 1000-ния дрон а може би и доста по рано. Тези дронове може да ги биеш само с други дронове и то в същото или по голямо количество :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 17
Solar Power
преди 4 години
Вова аз като ти пусна 50 хиляди дрона летящи на 2-3 метра от земята в голям рейндж да кажем 400 километра ти какви ракети ще хвърляш и на кого :) ?Най-много да си гръмнеш топките :ПНикой не може да победи бройката ! Учи се от твоите учители руснаците. Те победиха ВСВ не с технология а с бройка :)Ама не се учиш от руснаците ! Язък,че ти плащат :)Но винаги има *** Гошо ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 17
дядя Вова
преди 4 години
С-300 и С-400 са за самолетите, които ще ти пуснат дроновете.С-400 за Ауакс-а, който ще дава целеуказание.С-500 за спътника с GSP.РЕБ-а, ако е от тежкият калибър хипотетично замества и 300, и 400 и 500.Панцир иначе си ги трепе като мухи. Доста бавни са за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 16
дядя Вова
преди 4 години
Панцир и ненадминатият от никого руски РЕБ за какво са?За близкият периметър.Колко атаки имаше над руската база Хмеймим с дронове?И никоя от тях не успя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 12
Solar Power
преди 4 години
И какво ще прави с тези СА 300-500 като дойдат примерно 300 дрона :)Тези ракети са безмислени затова и американците не инвестират в такива глупости. Пусни за същите пари 50 хиляди дрона и ще унищожиш още по голяма зона от колкото с 3 ракети за същите пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 6
Боян
преди 4 години
Не вярвам САЩ да атакуват Иран, ще е доста изненадващо, това не е Ирак някаква равна пустиня и около 15 милиона разнородно население, тука нещата са много много по-различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 18
Pyramid
преди 4 години
Отделно, саудитите *** на крак от мързел и са толкова разлигавени от това, че точно вОини да ги нарече човек, езикът не се обръща. Пък поръчките в щатите...имат ли те сравнимо с руското полево оръжие? - Не точно.Т.е., прав беше Путин, изходът на СА е ... да купуват от Русия. С300 или С400, което пожелаят.Дали Тръмп ще разреши? Или, Е ли СА суверенна?- Не знам. Не личи, някак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 12
Pyramid
преди 4 години
Светът имал интерес. По- голяма Тъпня не бях чувал. И после, Иран днес е доста по-развит от Виетнам през 60-те/70-те а, знаем, как чичо ви Сам оплеска нещата там. И от Афганистан е по-напред, и има някой и друг коз в ръкава. Нито ще се даде, нито ще си трае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още