IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аспарух Карастоянов: Иран ще е обречен без външна подкрепа

Светът има интерес от тази война, твърди бившият търговски аташе в Близкия изток

21:49 | 23.09.19 г. 28
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Без външна подкрепа от страна Китай или Русия Иран ще бъде лесноуязвима от гледна точка на мощна американска атака. В същото време светът има интерес от тази война, от нови пазари. Това мнение изрази Аспарух Карастоянов, бивш търговски аташе в Близкия изток, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът направи ретроспекция на конфликта между Саудитска Арабия и Иран, който датира отдавна.

"Още преди, когато Иран си позволи да доближи своите нефтени сондажи близо до територията на Саудитска Арабия, започна този конфликт - особено при настъпването на войната в Йемен, където Иран използва хутите за преден фронт и пробване на своето оръжие. Сега, при ескалация, войната в Персийския залив ще се разрасне", добави той.

Ходовете на американския президент Доналд Тръмп обикновено са с последващо действие, твърди Карастоянов. Той ще бъде преизбран като президент, смята още той.

„Атаките показаха уязвимостта на Саудитскса Арабия и военната помощ на Иран. От друга страна, това е възможност за самата Саудитска Арабия да осигури своята защита чрез нови поръчки към САЩ".

На въпроса дали в рамките на Годишната сесия на общото събрание на ООН в Ню Йорк Тръмп ще използва трибуната за създаване на международна коалиция срещу Иран гостът обясни, че действията на американския президент по отношение на такава коалиция са ограничени.

„В момента Тръмп не може да разчита на Русия, Китай, голяма част от арабските страни, на Германия. Може би Франция ще участва, но ограничено. Великобритания е категоричен подкрепящ".



Целия разговор вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Недей да учиш саудитите от кого да купуват. Те ще купят от Южна Корея противоракетни системи, защото са по-добри от руските. Ако с С-300, 400, 500(а и Пейтриът) ще сваляш дронове, по-добре да не се защитаваш а да поправиш последствията от атаката. Ще ти излезе 2-3 пъти по-евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 23 rate down comment 1
Achtung
преди 4 години
За да почнат атака срещу Иран, САЩ ще се нуждаят от сила като при Пустиння буря през 1991. Това значи поне едно 4-5 месеца здрава логистика и докарването на 1/3 от американската армия в близкия изток. От друга страна Иран има над 1200 броя балистични и крилати ракети с нужния обсег и не се знае дали няма да нанесе изпреварващ удар при струпването на цялата тази армия около границата му. Отразяването на подобна атака, ще е предизвикателство за всяко ПВО. Дори американците да се отърват с малки поражения, то защитата на СА (2 млн кв км) ще е невъзможна. Те сега ореваха света от 10 броя. Да кажем, че САЩ наложат пълна въздушна доминация и си бомбят спокойно, Иран все още е 4 пъти по-голям от Ирак с планински терен и 80 млн население, сухопътна акция би била свързана с много много жертви, все пак 19 години след падането на Кабул, талибаните контролират 50% от Афганистан. Остава варианта да се предизвика гражданска война по подобие на тази в Сирия, само че с гигантски мащаб. После пак Европа ще обере пешкира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 12
georgi_shum
преди 4 години
Защо си толкова лош;)) Разбиваш детските мечти и хвърляш ***.илчето абба в конвулсна истерия:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 15
data
преди 4 години
А да да не забравяме и модифицирането на GPS сигнала от руснаците при нальота на СУ-24 над USS Доналд Кук . Та незнам кат ги пишете тия неща копирани от руската пропаганда дали си давате сметка от колко километра е светел руския барутник на радарите първо на Ауакса съпровождащ кораба а след това на корабната РЛС - барем от 400-500 км и кво требеше да стане да го издумкат ли ? В реална обстановка Су-24 щеше да е поразен много преди да може да използва системите си за РЕБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 8
data
преди 4 години
п.п.Та ПВО - то по принцип създаваше доста добър а-симетричен отговор на съвременната авиация . Или с други думи с ракета де струва 0,5-1 мил. целиш и поразяваш цел дет струва 40-50 мил. Обаче дроновете променят играта кардинално - сега ПВО-то с ракети дет струват 0.5-1 мил. целиш цели дето първо са много , второ са евтини и трето могат лесно да се подменят . Е та тежките ПВО системи започват все повече да се превъщат в скъпи играчки с неясна ефективност при нападение от роботи . А иначе всяка съвременна война започва с подавяне на ПВО с ВСИЧКИ СРЕДСТВА - като цел са самите ПВО , захранването им, инфраструктурата за предвижване , заводите който доставят резервни части и ракети и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 10
data
преди 4 години
Това което пропускаш е че всиките С-300,С-400,С-500 и т.н са много добра и видина ЦЕЛ ! Та вся
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 11
khao
преди 4 години
само да питам ... ти знаеш ли кво значи балистична, пред думата ракета... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 18
дядя Вова
преди 4 години
Дронове без GPS, само с инерциална навигационна система, за 40 км. трябва да имат много скъп жироскоп.Китайците навремето купиха завода на СССР за това, намиращ се на най-малко земетръсното място в държвавата. Имаш ли идея, що за хай-тех движи междуконтинентална балистична ракета без GPS.40 км. променят порядъка, но не и принципа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 20
дядя Вова
преди 4 години
За простите и евтини дронове има един много *** номер: GPS.Отворените американци дойдоха да се пъчат в Черно море,но в един момент капитана гледа на дисплея, че плава по СУШАТА !!Руснаците отдавна знаят как да го правят номера.И не само по координати, а и по височина.На Тръмп томахавките ги търсиха по сирийските овошни градини, заровени.Що са си мислели, че са над 50 метра от земята, ама ядец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 12
Solar Power
преди 4 години
И за дрона не му е нужен самолет :)Може да лети например 40км с предварително зададен маршрут. И ако няма гпс пак може да се върне с отклонение до 100-200 метра :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още