IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатската пристрастеност към близкоизточен петрол

Дори в свят, залят от петрол, купувачите на най-големия пазар на "черно злато" в света сякаш не могат да избягат от доставки от Близкия изток

17:24 | 03.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Дори в свят, залят от петрол, купувачите на най-големия пазар на петрол в света сякаш не могат да се освободят от своята пристрастеност към доставки от Близкия изток, коментира Bloomberg.

Вносът на Южна Корея от Близкия изток миналата година е нараснал до най-високото си ниво от поне 1980 г., докато рафинериите в Индия казват, че отбягват доставки от далечни пристанища и приемат повече такива от Персийския залив. Саудитска Арабия и Оман тази година са увеличи доставките си до Китай, докато обемът от Венецуела и Колумбия към най-големия потребител на суров петрол в Азия се е свил.

Макар че Близкият изток задоволява над 50% от нуждите на Азия заради географската си близост, купувачите в най-големия регион потребител на петрол в света търсят начини да сложат край на тази зависимост и да се предпазят от геополитически рискове. И все пак въпреки че глобалното презасищане привлича доставки от Мексико към Северно море и Аляска, преработвателите казват, че доставките от Персийския залив са неустоими заради по-кратките срокове, по-атрактивни цени и обещанието за качество на суров петрол, с което рафинериите са свикнали.

„Ако получаваш нещо отблизо и евтино, защо би поискал доставки от по-далеч?“, казва Б.К. Намдео, директор по рафинирането в индийската държавна Hindustan Petroleum. „Близкият изток е най-близкият източник на суров петрол, от който се нуждаем, а и цените са добри“.

Страните от Близкия изток, включително Саудитска Арабия – най-големият износител на петрол в света, отговарят на срива на цената на суровината, като отварят кранчетата и притискат производителите с по-високи разходи, за да намерят решение на глобалното пренасищане. Те намалят и официалните си цени за продажба, за да защитят пазарния си дял спрямо други доставчици в азиатско-тихоокеанския регион, който според Международната агенция по енергетика (МАЕ) ще формира над една от трета от глобалното потребление на петрол тази година.

Цената на петрола сорт Arab Light на Саудитска Арабия за доставките за април в Азия е със 75 цента под основните цени в Близкия изток спрямо надценка от 3,75 долара в началото на 2014 г. Иран, който сега е освободен от санкциите, ограничаващи износа му, е предлагал тежкия си суров петрол за март на купувачите в Азия с по-голяма отстъпка, отколкото Саудитска Арабия, за пръв път от десетилетие.

„Нормално е да трябва да внасяме от Близкия изток, както от логистична, така и от икономическа перспектива“, казва Б. Ашок, председател на най-голямата рафинерия в Индия Indian Oil. „Ако търсиш петрол, богат на сяра, отново се насочваш към Близкия изток. Африканските страни предлагат по-сладки сортове, които са по-скъпи. Суровият петрол на Латинска Америка е тежък и по-евтин, но е много скъп откъм логистика“.

Индия е отворена към идеята да купува суров петрол от най-новите износители в света, включително САЩ, опитвайки се да диверсифицира източниците си на доставка, заяви петролният министър Дармендра Прадхан на 28 март. Думите повтарят коментарите му от 2014 г., когато заяви, че страната планира да диверсифицира покупките си, за да се защити от геополитическите рискове, свързани с някои от най-големите доставчици в света.

Южна Корея трябва да диверсифицира доставките на суров петрол, тъй като огромната ѝ зависимост от Близкия изток означава, че има риск доставките да се прекъснат, ако геополитическите напрежения в региона нараснат, заяви анонимен представител на министерството на търговията, индустрията и енергетиката в страната на 30 март.

И все пак тези планове са изправени пред трудности заради рафинериите в страните.

„Повечето рафинерии в Азия са създадени основно с идеята да обработват петрол от Близкия изток“, казва Х. Кумар, управляващ директор на Mangalore Refinery and Petrochemicals. „Сега има множество източници, например тежките сортове от Латинска Америка, и компаниите увеличават единиците си с цел диверсификация, но предизвикателството е конфигурацията на рафинериите“.

Нещо повече, има признаци, че стратегията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за свиване на останалите производители работи, ограничавайки част от възможностите пред Азия. МАЕ предупреди, че намаляването на инвестициите от производителите е увеличило възможността за изненади по отношение на петролната сигурност в „не толкова далечното“ бъдеще.

Южна Корея е внесла 844,6 млн. барела от Близкия изток през 2015 г., най-високото ниво от 1980 г., откакто държавната Korea National Oil започва да събира данни. В Китай, втория най-голям потребител на петрола в света, повече от половината доставчици в топ 10 за миналата година са от Близкия изток, показват митнически данни, събрани от Bloomberg.

Индийската Reliance Industries, собственик на най-големия рафиниращ комплекс в света, се пренасочва от петрол, ценообразуван според Брента – бенчмарк, използван за петрол от Азия до Латинска Америка, към сортове, ценообразувани спрямо Dubai – близкоизточния измерител, заяви компанията.

„Предвид спада на доставките от страни извън ОПЕК, няма друга алтернатива за азиатските рафинерии, освен да купуват петрол от Близкия изток, който е не само по-евтин, но и се предлага в огромни количества“, казва Ехсан ул-Хак, старши консултант в KBC Advanced Technologies в Лондон. „Петролът от Близкия изток отговаря на тези изисквания“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още