IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските акции поскъпнаха на фона на подновения търговски оптимизъм

Американският министър на търговията заяви, че съвсем скоро ще бъдат предоставени дългоочакваните лицензи на американски фирми за търговия с Huawei

11:48 | 04.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите, търгувани на борсите в азиатско-тихоокеанският регион, поскъпнаха по време на борсовата сесия в понеделник на фона на оптимизма относно благоприятното развитие на отношенията на търговския фронт между САЩ и Китай, предава CNBC.

На борсите в континентален Китай индексът Shanghai composite се повиши с 0,58% до около 2975,49 пункта. От своя страна, бемнчмаркът Shenzhen component отбеляза ръст от 0,67% до 9868,13 пункта, а Shenzhen composite нарасна с 0,59% до около 1646,70 пункта.

В Хонконг индексът Hang Seng се повиши с 1,65% към последния си час на търговия. Акциите на застрахователната компания AIA поскъпнаха с над 2,5%.

Индексът Kospi от Южна Корея напредна с 1,43% до ниво от 2130,24 пункта, а акциите на производителя на чипове SK Hynix скочиха с 1,93%.

В Австралия ASX 200 нарасна с 0,27% и затвори при 6686,90 пункта.

Данните за продажбите на дребно за септември, публикувани от австралийското статистическо бюро в понеделник, показаха повишение с 0,2% през месеца. За сметка на това анализатори, анкетирани от Reuters, очакваха увеличение на показателя с 0,5%.

Борсите в Япония бяха затворени поради честване на национален празник.

В момента йената се търгува на ниво от 108,36 йени за долар, а австралийският долар - срещу 0,6911 щатски долара.

Инвеститорите наблюдават, с особен интерес развитието на търговския фронт между САЩ и Китай на фона на последните положителни новини. Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви в неделя, че „съвсем скоро“ ще бъдат предоставени дългоочакваните лицензи на американски фирми за търговия с китайския телекомуникационен гигант Huawei.

По-рано тази година Huawei бе поставен заедно с дузина други китайски фирми в „черния“ търговски списък на Департамента за търговията на САЩ, с мотив за предполагаеми проблеми, свързани с националната сигурност.

Рос предостави още подробности относно състоянието на сделката, която се очаква да бъде сключена между президента на САЩ Доналд Тръмп и китайския президент Си Дзинпин. Търговският министър каза, че споразумението може да бъде подписано от двамата лидери в Айова, Аляска, Хаваи или някъде в Китай.

Първоначално се очакваше сделката да бъде подписана на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Чили, но събитието беше отменено заради протестите в южноамериканската страна.

Миналия месец САЩ и Китай се договориха да финализират първата фаза на търговско споразумение, която включва пауза в ескалацията на митата и закупуването на американски селскостопански продукти от страна на Китай.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още