Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Бернанке: Пекин създаде AIIB, защото САЩ ограничава влиянието му

Американските законодатели са отказали да дадат по-голямо влияние на Китай в съществуващите многостранни институции, заяви бившият председател на Фед

Пекин бе подтикнат да стартира Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB) поради отказа на американските законодатели "да се даде по-голямо влияние на Китай в съществуващите многостранни институции", заяви бившият председател на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

"Конгресът на САЩ до голяма степен е виновен за всичко, което се случва", каза Бернанке в Хонконг, цитиран от FT.

Законодателният орган в САЩ блокира споразумение от 2010 г. с Международния валутен фонд, което целеше изместване с 6 на сто от квотата (и правото на глас) към нововъзникващите икономики. Според Бен Бернанке те ще имат "по-добро отражение поради нарастващата роля на Китай" и други страни.

"Конгресът на САЩ не го одобри. Трябваше, но не го направиха", коментира бившият председател на Фед.

Още по темата

AIIB, чиято капитализация се очаква да достигне 100 млрд. долара, има 57 държави членки, включително повечето големи европейски икономики.

Коментарите на Бернанке бяха в тона на тези на други висши фигури от САЩ, които твърдят, че Вашингтон е успял да ограничи амбициите на Китай да играе по-голяма роля в международната икономика.

Лари Съмърс, бивш финансов министър на САЩ, написа наскоро, че появата на AIIB може да бъде запомнена като момента, в който САЩ "изгуби своята роля като поемател на глобалната икономическа система".

Бернанке изтъкна, че коментарът на Съмърс е "малко силен". Той обаче посочи, че "би било добре да има глобална единна система, която да позволи на ресурсите да отидат там, където са необходими".

Въпреки това бившият председател на Фед омаловажи практическите последици от AIIB, заявявайки, че банката е до голяма степен символична.

"Има сега една огромна сума частни капиталови потоци, която влиза и излиза от нововъзникващите пазари, включително пари, които отиват в инфраструктурни проекти", каза още той.

Бернанке каза също, че се обръща прекалено много внимание на интернационализацията на юана, която е толкова въпрос на "национален престиж", колкото на практическата икономическа стойност. Той отбеляза, че делът от световните резерви в китайската валута всъщност е "много малък".

"Китай трябва да продължи с постепенни стъпки по отваряне на капиталовата си сметка, да задълбочи своите пазари на облигации и да позволи по-голяма роля на частния сектор", посъветва още Бернанке.

По статията работи: Димитър Вучев
Още по темата: Азия Бен Бернанке AIIB

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
10
 
5
преди 5 години
Няма профилна снимка
Най-голямата гавра на китайците с либерализма /или това, което остана от него след 2008 г./ е, че това се прави под мъдрото ръководство на ККП.
1
 
8
 
4
преди 5 години
Няма профилна снимка
Сега по важният въпрос е с колко ще нарасне силата на китайската валута спрямо доларът в близко бъдеще.Очевидно е че трябва диверсификация не само на енергийните , но и на валутните потоци!
1
 
10
 
3
преди 5 години
Лари Съмърс, бивш финансов министър на САЩ, написа наскоро, че появата на AIIB може да бъде запомнена като момента, в който САЩ "изгуби своята роля като поемател на глобалната икономическа система".
.............................................

Мдаа ... говореше се, че кандидатурата на Самърс за шеф на ФЕД е проект/маневра на тези сили в глобалните финанси, които целят трансфер на влияние от ФЕД в посока МВФ и СБ, чрез засилване тежестта на Китай и др. развиващи се икономики при вземането на решения и определяне на политиките. Риториката му в дадения контекст, изглежда потвърждава такава теза.
2
 
8
 
2
преди 5 години
Хубаво ,че си признават факта ,че САЩ не може да има стопираща квота от 16% в МВФ и Св.банка тоест да са над международното право

Путин (БРИКС) искат нормални неща - ''Преди всичко става дума за взаимен стремеж към реформиране на международната валутно-финансова система..... Ние трябва по-активно да участваме в системата за вземане на решения в МВФ и Световната банка....страните от БРИКС са обезпокоени от това, че реалният конкретен разговор по тази тема неоправдано се протака.Това подкопава всички усилия на "групата на 20-те" - http://news.bgnes.com/view/1175112

Престъпленията на САЩ са много и съм събрал фактите - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443
2
 
8
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
Мисля, че в заглавието има грешка. Трябва да е "ограничаваше" в МВФ, или :
САЩ се мъчи да ограничи влиянието му.

Още от Азия
Азиатските борси приключиха с ръстове последната сесия от седмицата