IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившите съветски републики имат проблеми заради ниските цени на петрола

Беларус и Казахстан страдат от поевтинялата рубла и спада в цената на петрола на международните пазари

11:55 | 20.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Снимка: Ройтерс

Трите основни страни от водения от Русия Евразийски икономически съюз са изправени пред сериозно икономическо предизвикателство поради спада на световните цени на петрола, заяви в петък президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев, цитиран от Ройтерс.

Изявлението му дойде преди разговорите в казахстанската столица Астана с руския президент Владимир Путин и беларуския президент Александър Лукашенко. Назарбаев заяви, че въпреки това ситуацията е станала по-стабилна.

Беларус и производителите на петрол Казахстан и Русия, както и Армения, са членове на Евразийския икономически съюз. Пета бивша съветска република – Киргизстан, се очаква да се присъедини към политическия и икономически съюз тази година.

Коментирайки отношенията с Русия и Беларус Назарбаев заяви: „За съжаление, нашият съюз в момента е подложен на изпитание от огромни предизвикателства, тъй като цените на износа спаднаха, особено за Русия и Казахстан, за петрола и други суровини“. Той обаче добави, че „са взети мерки и всичко сега е стабилизирано“.

Владимир Путин коментира преди разговорите: „Изправени сме пред наистина трудна ситуация на световната икономика. Вземаме предвид ситуацията на пазарите“. Той изрази надежда, че партньорството между Русия и Казахстан ще „ни помогне да превъзмогнем трудностите“.

Спадът в цената на петрола и санкциите от Запада заради руската намеса в Украйна доведоха до сериозно икономическото забавяне на Русия. Рублата поевтиня значително спрямо американския долар – най-много от всички валути в света за последната една година.

Спадът на рублата удари бившите съветски търговски партньори като Беларус и Казахстан. Беларус обезцени своята рубла през януари и пазарът допуска, че Казахстан може също да обезцени своята валута тенге.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още