IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия приключиха с повишения въпреки неясните търговски преговори

Хонконгският измерител Hang Seng прибави близо 400 пункта на фона на одобрението, което получи Tencent от регулаторите за две от своите игри

11:03 | 25.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси от Азиатско-тихоокеанския регион приключиха последната сесия от седмицата на зелена територия въпреки опасенията на инвеститорите относно продължаващите търговски преговори между САЩ и Китай, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на Токийската фондова борса Nikkei 225 прибави 198,93 пункта към стойността си, като достигна ниво от 20 773,56 пункта.

Акциите на корпорацията SoftBank Group поскъпнаха с 1,8 на сто.

Преди старта на сесията се появи информация, че потребителските цени в Токио са се повишили през януари с 1,1% на годишна база, с което надминават прогнозите от 0,9 на сто, направени от специалисти, анкетирани от Ройтерс.

Книжата на японските автомобилни концерни Toyota и Honda поскъпнаха съответно с 0,29 на сто и 1,16%.

На китайските пазари континенталният измерител Shanghai Composite отчете ръст от 0,39 на сто до 2601,72 пункта, докато хонконгският показател Hang Seng се повиши с 396,92 пункта, или с 1,46%, до 27 517,90 пункта.

Една от основните теми на китайските борси беше одобрението, което технологичната компания Tencent Holdings получи от китайските регулатори за две от своите игри след края на дълъг период, в който властите бяха спрели да издават лицензи за нови заглавния.

Акциите на Tencent поскъпнаха с 2,85 на сто в края на сесията заради тази новина.

От друга страна стойността на книжата на Alibaba Group отчете ръст от 2,52 на сто.

В Южна Корея индексът Kospi прибави 32 пункта, или 1,52%, към стойността си и приключи сесията на ниво от 2177,73 пункта.

Книжата на Samsung Electronics и SK Hynix поскъпнаха съответно с 3,95 на сто и 5,82%.

азия азия

В Австралия местният показател ASX 200 отбеляза повишение от 0,68 на сто до 5905,60 пункта.

Стойността на акциите на Australia and New Zealand Banking Group и Commonwealth Bank of Australia се повиши съответно с 1,20% и 0,57 на сто, докато книжата на Westpac и National Australia Bank поскъпнаха съответно с 0,82% и 0,94 на сто.

Във фокуса на инвеститорите беше и изказването на милиардера Джордж Сорос по време на Световния икономически форум в Давос, който предупреди, че използването на изкуствен интелект от Пекин за репресия на своите граждани представлява „смъртна опасност“.

Сорос определи президента Си Дзинпин като „най-опасния противник на демокрациите“.

Бившият мениджър на хедж фонд заяви, че Китай разработва централизирана база данни, която ще използва алгоритми, за да определи дали дадено лице представлява заплаха за еднопартийната система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още