IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия затвориха с ръстове въпреки коронавируса

Инвеститорското доверие обаче все още е понижено заради продължаващата епидемия в и извън Китай

12:02 | 11.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион затвориха с повишения във вторник, въпреки че инвеститорите продължиха да изразяват притесненията си за икономическото въздействие на епидемията от коронавирус, която отне повече от 1000 живота, информира CNBC.

Хонгконгският индекс Hang Seng се повиши с 1,26% и затвори при 27 583,88 пункта, след като акциите на китайския технологичен гигант Tencent поскъпнаха с 2,1%. Книжата на автомобилния производител Geely се търгуваха с 5,69% по-високо, след като от компанията обявиха, че водят преговори за сливане с Volvo.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai composite нарасна с 0,39% до 2901,67 пункта, а индексът Shenzhen component се повиши с 0,37% до 10 768,63 пункта. Показателят Shenzhen composite отчете слаб ръст от 0,04% до 1758,02 пункта.

В Южна Корея индексът Kospi се повиши с 1% и затвори при 2223,12 пункта, а акциите на LG Chem поскъпнаха с 6,85%.

Бенчмаркът ASX 200 в Австралия затвори с повишение от 0,61% при 7055,30 пункта. Акциите на Cochlear обаче поевтиняха с 3,39%, след като компанията намали перспективите си за фискална 2020 година поради въздействието на короавируса.

Към 11:24 ч. българско време йената се търгува на ниво от 109,87 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,671щатски долара.

Инвеститорското доверие все още е понижено заради продължаващата епидемия от коронавирус в и извън Китай.

„Рискът от по-голям спад в растежа на китайския БВП през първото тримесечие на 2020 г. като цяло набира скорост“, заяви Ричард Грейс, старши валутен стратег в Commonwealth Bank of Australia.

„Тъй като китайската икономика представлява около 17% от световния БВП и оказва голям принос за растежа на световната икономика, рискът от по-голям спад в глобалното икономическо развитие е ясен“, добави Грейс.

Шейн Оливър, ръководител на инвестиционната стратегия и главен икономист в AMP Capital Investors, заяви пред CNBC във вторник, че „прогнозите на всички в момента са само предположения“.

Въпреки това той призна, че остава „много несигурност“, тъй като все още няма ясни доказателства за това, че броят на заразените е достигнал максималната си стойност.

"Официалните данни предполагат това, но има много дебати относно надеждността им", каза Оливър. "Ако данните наистина ни представят точна картина, това ни дава известна увереност, че ударът върху китайската икономика в текущото тримесечие ще бъде ограничен".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още