IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързащите да избегнат митата търговци изстреляха износа на Китай през октомври

Търговският излишък на Китай със САЩ се свива леко през изминалия месец до 31,78 млрд. долара

09:46 | 08.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай отчете по-голям от очакваното износ за октомври, тъй като местните търговци бързат да изпратят стоките си в САЩ – своя най-голям търговски партньор, за да избегнат по-високите мита, които влизат в сила от началото на следващата година.

Наблюдава се също така ръст и при вноса въпреки очакваното забавяне, което предполага, че усилията на Пекин за омекотяване на ефектите върху охлаждащата се икономика започват да се усещат, съобщава Ройтерс.

През миналия месец износът на страната е нараснал с 15,6% спрямо предходната година, показват митнически данни, публикувани в четвъртък. Това представлява ускорение от септември, когато той се увеличи с 14,5%. Очакванията на анализатори, допитани от Ройтерс, бяха за забавяне до 11%.

Ръстът при вноса за октомври се ускорява до 21,4% от 14,3% през септември, отново изненадвайки анализаторите, които очакваха леко забавяне до 14%.

Търговският излишък на Китай със САЩ обаче се свива леко през изминалия месец до 31,78 млрд. долара от рекордните 34,13 млрд. долара през септември. Октомври е и първият пълен месец, след като последният кръг американски мита влязоха в сила.

Въпреки поредицата от американски налози през тази година китайският износ се оказва изненадващо устойчив, като компаниите бързат да изнесат стоката си преди по-тежките мита да влязат в сила от догодина. Товарните кораби, пътуващи от Китай до Западния бряг, продължават да поддържат рекордния си брой от септември, което подсказва, че и през ноември ще се наблюдава стабилна търговия.

Въпреки това анализатори предупреждават, че опасността от внезапен и значителен спад в износа нараства с приближаването на края на годината, като налице са заводски проучвания, които показват понижаване на поръчките за износ пред последните месеци.

През първите 10 месеца от годината китайският излишък със САЩ – най-големият пазар за износ на Поднебесната империя, е в размер на 258,15 млрд. долара. Това представлява значителен ръст спрямо предходната година, когато той бе в размер на 222,98 млрд. долара.

Вашингтон и Пекин въведоха нови реципрочни мита на 24 септември, като САЩ обеща драстично да повиши размера на налозите от 10% на 25% от началото на новата година. Американският президент Доналд Тръмп също така заплаши да наложи мита върху на практика всички китайски продукти, които САЩ купуват.

Миналата седмица Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин проведоха телефонен разговор, като двамата също така се очаква да се срещнат в рамките на форума Г-20 в Аржентина в края на този месец. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още