IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Сингапур загуби милиарди с поскъпването на местната валута

Финансовата институция очаква ускоряване на растежа и забавяне на инфлацията през втората половина на годината

15:39 | 23.07.13 г.
Централната банка на Сингапур загуби милиарди с поскъпването на местната валута

Сингапурската централна банка обяви нетна загуба от 10,61 млрд. сингапурски долара (8,39 млрд. щатски долара) за финансовата година, приключила на 31 март, след като местната валута поскъпна спрямо японската йена, а еврото понижи стойността на вложенията ѝ в чужда валута, съобщи Ройтерс.

За предходната финансова година банката бе на нетна печалба от 2,77 млрд. сингапурски долара, но година по-рано, когато местната валута отново поскъпна, тя отчете рекорден дефицит от 10,9 млрд. сингапурски долара.

„Постигнахме добра възвращаемост от инвестиции, но когато се преизчисли в сингапурски долари, печалбата остана недостатъчна за компенсиране на по-силната валута“, заяви управляващият директор на финансовата институция Рави Менон при представянето на годишния ѝ доклад днес.

През 12-те месеца между април 2012 г. и март 2013 г. включително сингапурският долар поскъпна с 13,8% спрямо йената, с 6,2% спрямо еврото, с 5,1% спрямо британската лира и с 1,3% спрямо долара, посочват от централната банка.

Към края на март институцията разполага с общи активи на стойност 340,4 млрд. сингапурски долара в сравнение с 319,2 млрд. сингапурски долара в края на предходната финансова година. Те са предназначени основно за управление на стойността на сингапурския долар спрямо кошница от чужди валути и за защитата му, когато се налага.

Задачата за осигуряване на достатъчна възвращаемост от огромните резерви в чужда валута е поверена на Government of Singapore Investment Corp, която разполага с приблизително 300 млрд. долара.

От централната банка предвиждат, че икономиката на града-държава „спокойно“ ще постигне официалната прогноза за растеж от 1-3% през 2013 г., докато инфлацията за годината вече се очаква да достигне 2-3% в сравнение при прогнозираните досега 3-4%. Оттам отбелязват, че растежът през първата половина на 2013 г. се оценява на 2% и че би трябвало да се ускори до края на периода.

През 2012 г. сингапурската икономика се разшири със само 1,3%.

В доклада се посочва, че инфлацията ще се забави спрямо отчетените през миналата година 4,6%, но че същинската инфлация, която изключва разходите за автомобили и жилищни наеми, би могла да се ускори „скромно“ до 2% или малко повече през втората половина на 2013 г. заради напрежението на пазара на труда. Централната банка запазва прогнозата си за същинската инфлация за 2013 г. в диапазона между 1,5% и 2,5%.

По думите на Менон настоящата позиция на финансовата институция за умерено поскъпване на сингапурския долар е подходяща за предотвратяване на нова поява на силен ценови натиск.

В годишния си доклад централната банка споменава и необходимостта за осигуряване на работни места във финансовия сектор за повече сингапурци, особено на високи позиции, засягайки болезнената тема сред местните хора, които смятат, че някои чуждестранни мениджъри предпочитат да наемат свои сънародници.

Сингапурският вицепремиер и министър на финансите Тарман Шанмугаратнам, който е и председател на борда на директорите на централната банка, е обсъдил проблема с мениджъри в банки, чиито централи се намират в града-държава, сочат съобщения в местни медии.

„Тъй като финансовият център остава отворен за световните таланти, централната банка полага съгласувани усилия да осъществи инициативи за развитието на силно ядро от сингапурски професионалисти за финансовия сектор“, се изтъква в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още