IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният спад в износа е жълт сигнал за сингапурската икономика

Ако бъде изключен петролът, износът от страната през юни е намалял с 8,8% на годишна база

15:13 | 17.07.13 г.
Силният спад в износа е жълт сигнал за сингапурската икономика

Износът от Сингапур е продължил да се свива и през юни, оставайки доста под очакванията на анализаторите, според които това може да натежи върху икономическия растеж през втората половина на годината, съобщи CNBC.

Ако бъде изключен петролът, износът от страната е намалял с 8,8% през миналия месец на годишна база след спад от 4,6% през май. Предвижданията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за свиване на износа с 5,2%.

Данните рисуват доста различна картина за състоянието на сингапурската икономика в сравнение с коригираната оценка за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие, публикувана в петък. Тя показва, че икономиката се е разширила с най-бързото си темпо от над 2 години – с 15,2% на тримесечна база.

Слабостта при износа може да доведе до корекция в посока на понижение, предупреждава в бележка британската банка Barclays. „Смятаме, че предварителната оценка на БВП за второто тримесечие, която се базира на данните за април и май, ще бъде коригирана към понижение през следващия месец, когато бъдат включени резултатите за юни“, коментира Джоуи Чу, икономист в Barclays.

Британската банка очаква и известно забавяне на растежа през третото тримесечие, отбелязвайки, че „е трудно за изключително зависимата от търговията икономика на Сингапур да продължи да се разширява с толкова силно темпо, когато световната обстановка остава толкова унила“.

През юни износът без петрола към Европейския съюз, където азиатската страна доставя 12% от стоките си, е с най-голяма заслуга за неблагоприятния резултат заради спада с 33,6% на годишна база. Износът на фармацевтични продукти е претърпял един от най-силните спадове през миналия месец - 35% на годишна база, като слабото търсене в ЕС отново е определящо, тъй като общността е ключово направление за сингапурските лекарства.

Единствено износът за Китай е отбелязал ръст през юни - 7% на годишна база.

Забавящият се ръст в Китай обаче ще се отрази на сингапурския износ до края на годината, прогнозира Хак Бин Чуа, икономист за държавите от АСЕАН в Bank of America Merrill Lynch. „Според нас слабото външно търсене ще продължи да натежава върху перспективите пред ръста в Сингапур“, пише Чуа в своя бележка.

Дениъл Уилсън, икономист за азиатско-тихоокеанския регион в ANZ, подкрепя тази нагласа, заявявайки, че ако не бъде отбелязан ръст на развитите пазари като САЩ, Европа и Япония, възстановяването на растежа на сингапурската икономика през второто тримесечие ще се окаже „едва ли не еднократно“.

„Износът от Сингапур на практика не отговаря на силното производство. Мисля, че това, което наблюдаваме най-малко по отношение на производството, е известно увеличаване на запасите, така че освен ако не станем свидетели на повишаване на външното търсене, производството ще трябва да забави темпо през третото тримесечие и втората половина на годината като цяло“, каза Уилсън.

Индексът на бизнес активността в Сингапур през юни, публикуван в началото на настоящия месец, наистина показа ръст за четвърти пореден месец до 51,7 пункта, задържайки се над нивото от 50 пункта, отделящо разширяването от свиването. От Citigroup обаче твърдят, че може би е прекалено рано да се говори за преразглеждане на прогнозите за растежа на Сингапур, като данните за индустриалното производство през следващата седмица може да предоставят по-ясна картина за посоката, в която се насочва икономиката на страната.

„Колебаем се да се ровим прекалено много в данните за намеци за преразглеждане на коригираната оценка за БВП през второто тримесечие, публикувани едва през миналата седмица, които вероятно вече съдържат предварителни индикатори за днешните данни. При всички положения данните за износа без петролните продукти и за индустриалното производство може да се различават значително“, пише в своя бележка Кит Уей Джън, икономист в Citigroup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още