IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Азия обсъждат глобалните проблеми на ASEM

Лидерите на европейските държави, Китай, Япония и Русия ще търсят решение на въпроси като иранската ядрена програма, климатичните промени и свободната търговия

22:30 | 18.10.18 г. 1
<p>
	Китайският премиер Ли Къцян и франският президент Еманюел Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският премиер Ли Къцян и франският президент Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) поиска подкрепа от азиатските държави по въпросите за свободната търговия, иранската ядрена програма и борбата с климатичните промени по време на първия ден от регионалната среща на върха (Аsia-Europe Meeting, ASEM), на която присъстваха представители от Китай, Япония и Русия, предава Ройтерс.

Лидерите на ЕС, Швейцария и Норвегия приветстваха своите азиатски колеги, сред които беше и китайският премиер Ли Къцян, след срещата на европейско ниво, която беше доминирана от въпросите за излизането на Великобритания от блока. 

Тази вечер форумът ASEM бе открит от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Европейският съюз се представлява и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В центъра на обсъжданията е темата "Европа и Азия: глобални партньори за справяне с глобалните предизвикателства". Усилията на лидерите са насочени към засилване на диалога и сътрудничеството между двата континента в множество области, сред които: търговията и инвестициите, свързаността, устойчивото развитие, изменението на климата, предизвикателствата в областта на сигурността - борбата с тероризма, незаконната миграция и киберсигурността.

По време на събитието бяха обсъдени темите за състоянието на Световната търговска организация (СТО), която президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да напусне, като представителите на различните страни изразиха „силна тревога“ във връзка с климатичните промени и глобалното затопляне.

Върховният представител на  ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини заяви, след като беше попитана, че тази среща не е насочена срещу Доналд Тръмп, въпреки че според зам. министър-председателя на Малайзия Уан Азиза митата, наложени от администрацията на президента на САЩ, са основен фактор за организирането на събитието.

На утрешната работна сесия на ASEM българският министър-председател Бойко Борисов ще изнесе реч, с която ще представи усилията на България за европейската перспектива на Западните Балкани и свързаността в региона. По-късно Срещата на върха на ASEM ще бъде последвана от Среща на върха между ЕС и
Южна Корея и Среща на лидерите от ЕС и Association of Southeast Asian Nations (ASEAN).

ASEM е форум за диалог и сътрудничество между Азия и Европа, създаден през 1996 година в Банкок. Обединявайки 58 на сто от световното население и 60 процента от световната търговия, АСЕМ представлява важна платформа за диалог и сътрудничество между Европа и Азия по три стълба - политически, икономически, социално-културен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
ЕС заболя от дебилизация:" Глобиха с 4,3 млрд. евро Гугъл задето ни предоставя операционната система Андроид безплатно.В резултат вече ще си плащаме за нея допълнително.Блестяща работа на еврокомисията и на нашия еврокомисар по цифровизацията. Много сме доволни, че ще плащаме повече.Благодарният евроелекторат трябва да нацели всеки еврокомисар с по няколко безплатни андроида между очите.Белким им дойде малко акъл в главите. Не е от липса на акъл де, просто искаха да приберат едни пари. Пък какво искат хората на никой не му дреме."Петър Гецов, Фейсбук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още