Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Хонконг е на крачка от промяната на избирателната система

Текстовете са приети на първо и второ четене от местния законодателен орган, третото четене ще е през май

Хонконг е на крачка от промяната на избирателната система

Снимка: Chan Long Hei/Bloomberg

Законопроектът за избирателната реформа на Хонконг е внесен в законодателния орган на града. С това се дава ход на промени, които ще дадат на Пекин по-голям контрол над процеса, като същевременно ще намали броя на пряко избраните представители в законодателния орган, съобщава АП.

Законопроектът е част от усилията за овладяване на политическите протести и опозицията в Хонконг, който е част от Китай, но има по-либерална политическа система от предаването му през 1997 г. на Великобритания.

Политическите свободи са под заплаха, откакто Китай наложи закон за националната сигурност на Хонконг миналата година и сега обновява избирателния плоцес като част от репресиите след месеци на продемократични протести през 2019 г.

Хонконгският секретар по конституционните и континенталните въпроси Ерик Цанг коментира, че законопроектът ще  подобри управлението на Хонконг.

Законопроектът мина първо и второ четене в сряда. Очаква се текстовете да бъдат окончателно приети на трето четене в края на май с малко съпротива. Всички продемократични депутати подадоха оставки през ноември след свалянето на четирима техни колеги, които Пекин определи като недостатъчно лоялни на режима.

Още по темата

„Това осигурява стабилна основа за системата на Хонконг и ще върне прилагането на принципа „една държава, две системи“ на правилния път“, посочва Цанг, като се позовава на полуавтономията, която Китай обеща на Хонконг преди 50 години.

В сегашния 70-членен законодателен орган гласоподавателите избират половината от членовете, а другата половина се избират на базата на избирателни райони, представляващи различни професии и групи по интереси. Много от тези избирателни райони са пропекински настроени.

Законопроектът за изборната реформа предвижда законодателната власт да е със само 20 избрани членове, 30 избрани от избирателните райони и 40 от избирателна комисия, която ще назначава и ръководителя на града. Комисията ще бъде разширена от 1200 на 1500 членове, като ще се доминира от поддръжници на централното правителство в Пекин.

Ще бъде създаден и нов, отделен орган, който да преглежда квалификацията на кандидатите за длъжност в Хонконг, за да гарантира, че градът се управлява от „патриоти“, както казва централното правителство.

Изборите за законодателния орган ще се проведат през декември.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатската банка за развитие спира кредитирането на изкопаемите горива