IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай променя избирателната система на Хонконг

Мерките допълнително намаляват демократичното представителство в институциите на града и въвеждат механизъм за проверка на лоялността на политиците към Пекин

12:15 | 11.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайският парламент одобри проект за решение за промяна на избирателната система на Хонконг. Това допълнително намалява демократичното представителство в институциите на града и въвежда механизъм за проверка на лоялността на политиците към Пекин, предава Ройтерс.

Мерките са част от усилията на Пекин да укрепи все по-авторитарната си власт над глобалния финансов център след налагането на закон за националната сигурност през юни.

Критиците виждат в това инструмент за смазване на несъгласието, посочва информационната агенция.

Мерките на Пекин са в отговор на продемократичните протести в Хонконг през 2019 г., които китайската власт смята за заплаха за националната сигурност на Китай. Оттогава повечето високопоставени демократични политици и активисти бяха арестувани или сами избягаха от Хонконг в доброволно изгнание.

„Централните власти имат добри намерения“, казва се в изявление на Службата за връзка, представителния орган на Пекин в Хонконг.

„Очакваме всички сектори на общността и широката общественост да поемат своята отговорност по работата за изменението на закона и да направят предложения, така че да може да се събере силна положителна енергия под знамето на патриотизма и любовта към Хонконг“, допълват от институцията.

Законодателите, събрани в Голямата зала на народа, избухнаха в бурни аплодисменти, когато на екраните се излъчи, че 2 895 гласа са „за“ промените, а само 1 се въздържа.

В отделно изявление лидерът на Хонконг Кари Лам обеща „твърдата си подкрепа“ и изрази „искрена благодарност“. Преструктурирането има за цел да върне града "на правия път", казва тя.

Промените практически премахват всяка възможност опозицията да повлияе на резултата от изборите в бившата британска колония, чието завръщане под китайско управление през 1997 г. дойде с обещание за висока степен на автономия.

Общото изискване за "патриотизъм" повишава риска политиците да започнат да се конкурират кой е по-лоялен към Пекин, а не кой има по-добри идеи за управлението на града, посочват анализатори.

Хонконгският секретар по континенталните и конституционни въпроси Ерик Цанг определя патриотизма като „цялостна любов“ към Китай, включително към ръководството на Китайската комунистическа партия. Британският външен министър Доминик Рааб заяви, че предложените промени в избирателната система на Хонконг ще подкопаят още повече международното доверие в Китай.

В проекторешението се казва, че този ход ще помогне за „разработването на демократична система в съответствие с реалното положение на Хонконг“ и ще защити „правото на гражданите да гласуват и да бъдат избирани“, според държавната агенция Синхуа.

Мерките ще променят размера и състава на законодателния орган на Хонконг и избирателната комисия, която избира местния управляващ лидер, в полза на пропекинските фигури. На комисията също така ще бъдат предоставени правомощия да избира много градски законодатели. Ще бъде създаден нов механизъм, който да проверява кандидатите и поведението на победителите в изборите, за да гарантира, че само онези, които се смятат за патриоти, управляват Хонконг.

Пекин ще увеличи размера на избирателната комисия от 1 200 на 1 500 места, а законодателният орган - от 70 на 90 места. Понастоящем половината от 70-те места в Законодателния съвет, известни като LegCo, се избират пряко, пропорция, която ще се свие с допълнителните места, избрани от избирателната комисия. Другата половина представлява индустрии, съюзи и професии и до голяма степен е за пропекински фигури.

Критиците казват, че промените в избирателната система водят Хонконг в обратна посока, оставяйки демократичната опозиция с най-ограниченото пространство, което някога е имала от предаването през 1997 г., ако изобщо има такова.

Не е ясно каква форма може да приеме всяка бъдеща опозиция и как нейното послание може да отговаря на изискванията за лоялност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
"...Централните власти имат добри намерения, казва се в изявление на Службата за връзка, представителния орган на Пекин в Хонконг..."Вероятно всички сте чували израза: Пътят към ада е покрит с добри намерения.Хитлер, Сталин, Пол Пот и червените кхмери, Фидел Кастро и т.н. и т.н. всички са били с добри намерения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още