IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай финализира интернет законодателството само за 3 месеца

Бързото приемане на законите подчертава неотложността на кампанията за овладяване на технологичните гиганти

09:13 | 08.02.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китай финализира правилата за изкореняване на монополистичните практики в интернет индустрията само три месеца след представянето на насоките за проекта, подчертавайки неотложността на кампанията за овладяване на технологичните гиганти, предава Bloomberg.

Правилата, насочени към ограничаване на неконкурентното поведение, като споделяне на чувствителни потребителски данни, създаване на съюзи, които изтласкват по-малки конкуренти и субсидиране на услуги с по-ниска цена за елиминиране на конкурентите, влизат в сила незабавно, се казва в изявление на Държавната администрация за регулиране на пазара (SAMR). Антимонополният надзорен орган за първи път потърси обратна връзка по законопроекта през ноември, което предизвика разпродажбата на акции от технологичната индустрия.

Бързото формализиране на правилата изпъква на фона на предходния антитръстов закон, регулиращ автомобилния сектор, на който бяха необходими години за финализиране. Китайското Политбюро, най-висшият орган на комунистическата партия, обеща на среща в края на миналата година да засили антимонополните усилия през 2021 г. По-малко от две седмици по-късно Пекин започна разследване срещу Alibaba Group Holding Ltd. за предполагаеми неконкурентни практики. 

„Тримесечният период се счита за бърз процес, показващ ангажимента на Пекин да ограничи монополистичните практики“, каза Скот Ю, адвокат по антимонополни практики в базираната в Пекин адвокатска кантора Zhong Lun.

През последните години се появиха подозирани монополистични поведения в икономиката на платформите, при които силните стават по-силни, се казва в изявление на SAMR. Власите по целия свят  предприеха стъпки за засилване на надзора над технологичните компании, особено най-големите интернет гиганти. Китай прилага антитръстовите правила, за да създаде справедлива и конкурентна пазарна среда, добавят от SAMR.

Главният изпълнителен директор на Alibaba Даниел Джан каза пред анализатори през миналата седмица, че компанията е създала работна група за извършване на вътрешни прегледи и активно комуникира с регулаторите по спазването на техните изисквания, докато разследванията продължават.

Разследванията, заедно с прекратеното първично публично предлагане и принудителното преструктуриране на свързаната компания Ant Group Co., изтриха около 130 млрд. долара от пазарната стойност на водещата компания за електронна търговия на Джак Ма. Акциите почти не промениха стойността си по време на сесията в Хонконг в понеделник.

Въпреки че Alibaba е най-високопоставената цел, други компании също са под прожекторите. Търговецът на дребно с отстъпки Vipshop Holdings Ltd. бе глобен с 3 милиона юана (464 000 долара) за нелоялна конкуренция, съобщи SAMR в понеделник. През декември регулаторните органи глобиха Alibaba и свързаната с Tencent Holdings Ltd. China Literature Ltd. с по 500 000 юана за предишни придобивания и заявиха, че преглеждат предстоящото ръководено от Tencent сливане на DouYu International Holdings Ltd. и Huya Inc.

ByteDance Ltd. даде през миналата седмица Tencent на съд за предполагаеми монополи в своите платформи WeChat и QQ, ескалирайки вражда между два китайски гиганта в социалните медии. Съд в Пекин се съгласи да разгледа случая, потвърди представител на ByteDance в неделя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
не искам и да си представям какво ше им се случи ако блокитрат чичо Си както и да било с квото и да било .... както беше напраена чистка от порядъка на 200хил. човека отговорни за организането на цирка с Ковида, кметове, министри и прочее някои дори бяха с еднопосочен билет към отвъдното, от там на "технологичните им гиганти" изобще не биха и помислили за некви такива щуротийки като ортаците им в Сашево .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
pioner
преди 3 години
Комунистите в Китай действат превантивно. Видели как технологичните компании извършиха преврат в САЩ бързат да си подсигурят запазването на власта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Когато възникне опасност могъществото на компаниите да подкопае режима, властите обикновено действат бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още