IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Moody's повиши кредитния рейтинг на Индонезия до инвестиционно ниво

Решението е ключово, тъй като ще увеличи броя на институционалните инвеститори, които могат да закупуват индонезийски държавен дълг

13:23 | 18.01.12 г.
И Moody's повиши кредитния рейтинг на Индонезия до инвестиционно ниво

Международната рейтингова агенция Moody's повиши кредитния рейтинг на Индонезия до инвестиционно ниво, което вероятно ще доведе до вливане на нови парични потоци в най-голямата икономика в Югоизточна Азия, съобщи Ройтерс.

Повишаването на рейтинга до Ваа3 от Ва1 със стабилна перспектива ще намали разходите на страната за заемане на средства от международните пазари и ще скъси разликата с държавите от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай).

През декември и Fitch Ratings повиши кредитния рейтинг на Индонезия, но решението на Moody`s е от съществено значение, тъй като ще позволи индонезийските акции да бъдат включени в световните борсови индекси, привличайки купувачи, особено от САЩ.

„Повече фондове сега ще могат да купуват индонезийски държавни облигации, защото кредитният рейтинг на страната вече има инвестиционно ниво при 2 от рейтинговите агенции“, заяви Хо Уоей Чън, икономист в сингапурския филиал на  United Overseas Bank. „От гледна точка на нагласите това е положителна новина, но не е изненада“, добави той.

Решението прави страната по-привлекателна за избягващите риска инвеститори, осигурявайки подкрепа за правителството във време, когато други, по-развити икономики осъмват с понижени рейтинги заради проблеми с националния си дълг.

От трите големи рейтингови агенции единствено Standard & Poor`s все още не е повишила кредитния рейтинг на страната, но в момента той е на най-високото неинвестиционно ниво.

„Устойчивостта на Индонезия на големи външни сътресения насочва към целесъобразно висока тенденция на ръст в средносрочен план“, се посочва в съобщение на  Moody`s. “По-благоприятната оценка на икономическата сила на Индонезия се подкрепя от ръста на инвестиционните разходи, подобрените перспективи за развитие на инфраструктурата, дошли след ключови политически реформи, и добре управлявана финансова система“, се казва още там.

Индонезийската иконномика бе подпомогната от по-високата финансова стабилност и бум в износа на суровини като въглища и палмово масло, както и от относително силния си финансов баланс. Като принципни предизвикателства остават липсата на инфраструктура и корупцията.

Повишаването на кредитния рейтинг отразява десетилетие на подобрение в икономическото представяне на Индонезия, след като рейтингът й бе понижен до статут „неинвестиционен” по време на азиатската финансова криза от 1997-1998 г. Тогава бе сложен край и на 32-годишното управление на президента Сухарто.

Борсите в Индонезия изтриха умерените загуби от ранната част на днешната сесия и поеха нагоре след новината, а индонезийската рупия поскъпна с 0,7%.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още