IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония, Китай и Южна Корея обещаха действия срещу търговския протекционизъм

Заедно трите държави генерират около 20% от световната търговия и БВП

13:12 | 29.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министрите на търговията на Южна Корея, Япония и Китай изразиха притеснения за търговския протекционизъм, който според тях за повишава в глобален мащаб и обещаха да предприемат действия, съобщи Ройтерс.

По време на тристранна среща в Токио в събота министрите са се споразумели да поддържат свободната търговия между държавите, за да насърчават стабилния глобален растеж, пише в изявлението след заседанието. От текста не става ясно каква точно ще е единната реакция на трите държави срещу протекционизма.

„Важно е трите най-големи азиатски икономики да си сътрудничат на фона на спада на прозрачността по света“, заяви Хирошиге Секо, министър на икономиката, търговията и индустрията на Япония.

Заедно трите държави генерират около 20% от световната търговия и БВП.

Южна Корея, Япония и Китай освен това се споразумяха да ускорят решенията за тристранно споразумение за свободна търговия и очакват такава сделка да допринесе за глобалния икономически растеж.

Такава среща ще се състои и в Китай следващата година, а приключилата в събота е 11-ата по рода си, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още