IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония обмисля да освободи част от петролните си резерви

По-рано този месец САЩ отправиха молба за подобни действия към няколко страни

08:49 | 22.11.21 г.
<p>
	Бензиностанция в Япония. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Бензиностанция в Япония. Снимка: Bloomberg

Япония обмисля безпрецедентно освобождаване на петрол от държавните си резерви след искането от Вашингтон за координирани действия, за да се преодолеят нарастващите цени на енергията, съобщава Ройтерс, позовавайки се на трима държавни източници, запознати с евентуалния план.

Един от източниците казва, че правителството обмисля освобождаване от частта, надвишаваща минималния обем, като правна вратичка. Японските закони разрешават освобождаване на петролни резерви в случаи на недостиг или природни бедствия, но не споменават подобни действия в борба с растящите цени.

„Нямаме друг избор, освен да измислим нещо“ след искането на САЩ, казва друг източник за Ройтерс.

Източниците са отказали да бъдат назовани, тъй като планът още не е публичен.

Япония никога не е освобождавала петрол от държавните си резерви, а петролните компании го направиха по време на войната в Залива през 1991 г. и след земетресението и унищожителното цунами през 2011 г.

Междувременно на международните пазари цените на петрола се задържат около 7-седмичното си дъно и остават под натиск. Цената на европейския сорт Брент губи 14 цента, или 0,2%, до 78,75 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол WTI са с 4 цента надолу до 75,90 долара за барел.

Главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно заяви в понеделник, че още нищо не е решено, а министър-председателят Фумио Кишида каза в събота, че правителството е в процес на обмисляне какво може да направи съгласно закона.

Администрацията на Байдън отправи необичайно искане към някои от най-големите страни потребители на петрол в света – включително Китай и Индия – да обмислят освобождаването на петрол от стратегическите си резерви, след като страните членки на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ непрекъснато отблъскват исканията за ускоряване на ръста на производството си.

Японското правителство е държало еквивалента на дневно потребление на петрол за 145 дни към края на септември, показват официалните данни, което е доста над минимума за 90 дни, изискван по закон.

Резервите в частния сектор се равняват на еквивалента за 90 дни, което също е над изискването за 70 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още