IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската фармацевтична компания Astellas придобива Audentes за 3 млрд. долара

Очаква се сделката да приключи през първото тримесечие на 2020 г.

11:11 | 03.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската фармацевтична компания Astellas Pharma Inc ще придобие Audentes Therapeutics Inc за около 3 млрд. долара в брой, като планът ѝ е да превърне генетичните лекарства в ключова област на своя растеж, съобщава Ройтерс. 

Генните терапии са едни от най-предпочитаните сфери за бизнеса с разработване на лекарства и Astellas, вторият по големина производител на лекарства в Япония по дял на продажбите, предлага 60 долара на акция за базираната в Сан Франциско Audentes, което е със 110% повече спрямо цената на книжата на дружеството в края на търговията в понеделник.

Аналитикът на Citi Хидемару Ямагучи посочва, че макар сделката да изглежда скъпа, това е положителен ход за Astellas, тъй като Audentes предлага напреднали технологии за генна терапия.

Генните терапии имат за цел да лекуват заболявания, като заменят липсващата или мутирала версия на ген, открита в клетките на пациента, със здрави копия. С потенциала да излекуват опустошителните заболявания с еднократна доза, производителите на лекарства казват, че оправдават високите цени за терапия от над 1 милион долара на пациент.

Иновативното лекарство на Audentes, AT132, се разработва за лечение на рядко генетично невромускулно разстройство, което води до изключителна мускулна слабост, дихателна недостатъчност и в някои случаи - преждевременна смърт.

Очаква се сделката да приключи през първото тримесечие на 2020 г. и подлежи на одобрение от регулаторите.

Компаниите планират да търсят одобрение на американската Администрация за храните и лекарствата (FDA) за лекарството AT312 към средата на 2020 г. Лекарството е показало обещаващи резултати при лечението на специфично заболяване, наблюдавана главно при бебета от мъжки пол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още