IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският премиер даде начало на предизборната кампания

Шиндзо Абе за пореден път обеща да съживи икономиката в страната

13:16 | 22.06.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският премиер Шиндзо Абе даде в сряда начало на предизборната кампания за вота за горната камара на парламента с обещание да насърчи икономиката в страната, съобщи Ройтерс. Социологическите проучвания дават преднина на управляващата коалиция въпреки съмненията към стратегията на Абе за растеж (т.нар. Абеномика).

Коалицията на Абе не се очаква да загуби властта на изборите, но премиерът се нуждае от стабилна победа, за да мобилизира депутатите от своята Либералдемократическа партия и за да може да остане председател на партията още три години, след като сегашният му мандат изтече през 2018 г.

На 10 юли населението ще гласува за половината от всички 242 депутатски места в горната камара на парламента и за премиера това може да бъде и вот на доверие за решението му да отложи повишението на ДДС за пореден път, за Абеномиката и за ултраоблекчената парична политика. 

„Тези избори ще решат дали ще продължим напред със стабилни икономически политики, растеж в Япония и ползи за всички или ще се върнем към тъмната ера на стагнация“, каза Абе в южния японски град Кумамото. Регионът пострада от земетресенията през април, а тази седмица там се изляха проливни дъждове, при които загинаха шестима души, посочва Ройтерс.

Опозиционната Демократическа партия твърди, че Абеномиката е увеличила социалното неравенство и се обявява против намерението на премиера да промени следвоенната конституция.

Изследванията показват, че избирателите на Либералдемократическата партия са двойно повече от тези на демократите. Подкрепата за партията на Абе обаче също намалява заради нарастващите съмнения в усилията му да съживи икономиката.

Очаква се избирателната активност да бъде слаба, след като през 2013 г. достигна рекордно ниско ниво от 52,6%. Около 2,4 милиона японци на възраст 18 и 19 г. ще могат да гласуват за пръв път, макар че младите гласоподаватели не са особено ентусиазирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Не може Михале, щото търсенето и предлагането трябва да са на място. А ти го кажа по-инак, ако искаш кат се пенционираш и почнеш да се нacиpaш, да има кой да те обслужи, трябва или този някой да дойде при теб, или и ти да идеш при него.Ако искаш да има кой да ти купува жилища по 500 000 и да ти плаща наеми по 1000+. тоя някой трябва да получава поне 3000 а това става при тебе на място не при маймуните. (Всъщност при теб и при маймуните е едно и също)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
тва хуу ама не може ли тея които искат да им тръгне чак толко кредитирането и икономиката да ходи на място да храни маймуните вместо да ни ги натриса тука ?!? Защо трябва циганнина да дое в нас за да се съживила икономиката като мое си седи в тех ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Демек - вкисналата и вмирисана германска супа се нуждае от свежата, млада и ароматна подправка на бежанците, за да придобие отново вкус. Това ако може да стане ще е върха. Не, че в Германия няма доста турци. Явно още трябват за пълно щастие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Бабеномиката никога не е давала резултати. За ръст са нужни млади и гладни хора. Преситени бабки и дядковци с уреден живот, не водят и никога не са водили до ръст.За това и САЩ и ЕС говорят за ползите от имиграцията - млади и гладни хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още