IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова Япония да преразгледа политиката за съживяване на икономиката

Фондът поиска смели структурни реформи, по-гъвката парична политика и повишаване на данъка върху продажбите

12:35 | 20.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

„Стремежът на японското правителство към съживяване на икономиката е изправен пред дълга и упорита работа в отсъствието на „смели“ структурни реформи“, предупреди Международният валутен фонд (МВФ) и призова Токио да изведе на преден план реформата на трудовия пазар и политиката за доходите, съобщава Ройтерс.

От Фонда призовават за по-гъвкава рамка на паричната политика и изоставяне на поставения от Централната банка срок за постигане на 2% инфлация.

Според МВФ при сегашната политика целта за растеж, инфлация и бюджетен излишък не може да бъде постигната в определения от властите срок.

Докато безпрецедентната парична експанзия и фискалните стимули постигнаха първоначален успех, третата цел на японския премиер Шиндзо Абе за структурни реформи се забавя. 

"Абеномиката (икономическата политика на премиера - от Абе и икономика - бел. ред.) постигна напредък в съживяването на японската икономика. Тази година обаче консултациите за японската икономика подчертават продължаващите предизвикателства пред страната в усилията за постигане на целите като по-висок растеж, по-висока инфлация и фискална устойчивост“, отбеляза Дейвид Липтън, първи заместник-управляващ директор на МВФ, по време на пресконференция в Токио.

Той добави, че Япония ще трябва да се повиши данъка върху продажбите от 8% в момента до най-малко 15 на сто, за да намери точния баланс между растеж и фискална устойчивост.

Без смели структурни реформи и надеждна фискална консолидация, вътрешното търсене може да остане в застой  и всяко по-нататъшно смекчаване на паричната политика може да доведе до прекомерна зависимост от обезценяването на йената, посочва още МВФ. 

Още за икономиката и паричната политика на Япония можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още