Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Икономиките, които се адаптират бързо, ще победят последиците от пандемията

Най-малко ще страдат тези, които са внимателни в здравеопазването, смели в стимулите при фазата на възстановяване и достатъчно гъвкави относно заетостта

Икономиките, които се адаптират бързо, ще победят последиците от пандемията

Снимка: Bloomberg

Година след разпространението на коронавируса в по-голямата част от Европа и Северна Америка можем да направим икономическа равносметка. Още по-важни са уроците, които трябва да научим от икономическите резултати през 2020 г. за остатъка от пандемията, тъй като за съжаление Covid-19 все още не си е отишъл, пише Крис Джайлс за Financial Times.

В страните, където съществуват тримесечни данни за цялата 2020 г., има забележителна разлика между Китай, който оглавява класирането с 6,5% ръст на БВП през последното тримесечие на годишна база, и Испания, в момента на дъното, където брутният продукт е спаднал с 9,1%.

Моделите, очертани от данните, стават все по-ясни. Страните, които овладяха най-добре вируса, се радваха на завидно икономическо представяне, като азиатските икономики на Китай, Япония и Южна Корея или Норвегия в Европа. Причината е очевидна: ако се справите по-добре с вируса, необходимостта от задължителни или доброволни ограничения върху ежедневните дейности намалява.

Но икономическата таблица също показва, че няма съвършена корелация между случаите на Covid-19 и темповете на икономически растеж. Наличието на голям производствен сектор беше благодат, след като много от потребителите в света не можеха да потребяват услуги и вместо това купуваха битови стоки. Това обяснява голяма част от успеха на Китай. И обратно, 2020 г. не беше времето за икономики, които се специализират в услуги, насочени към потребителите, като международния туризъм, което засегна особено силно Испания.

Готовността да се заема мащабно от бъдещите данъкоплатци успя да смекчи лошия контрол над вируса, както показаха САЩ. Но дори и в Обединеното кралство, където разходите бяха почти толкова големи, общата картина може да изглежда зле, ако статистиците възприемат традиционния подход за измерването на държавния продукт. Развиващите се икономики, страдащи от високи нива на инфекции и малко фискални буфери, се представиха най-зле от всички, което доведе до някои дълбоко обезпокоителни повишения на бедността.

Какъвто често е случаят в икономиката, общите модели през 2020 г. дават полезна информация, но е неразумно да се правят твърди заключения относно точната позиция на която и да е държава. И не забравяйте, че сме далеч от края на пандемията. 

Още по темата

За някои непосредствената перспектива през 2021 г. е по-светла. След като миналата година се опита да се върне твърде бързо към нормалността, Великобритания изглежда ще се възползва от нетърпението си тази година посредством впечатляващото темпо на ваксиниране, което би трябвало да позволи по-трайно разхлабване на ограниченията.

Основните ефекти от ваксините са за бъдещето, когато голяма част от населението ще има известен имунитет. Досега през тази година в цяла Европа броят на случаите на Covid-19 намалява в резултат на затваряне, а не на ваксинации. Така че, стига ЕС да поправи грешките си относно ваксинацията до лятото, той може да очаква една много по-добра година чрез защитата от нова вирусна вълна през зимата. Но САЩ вероятно ще се представят по-добре икономически, защото ваксинират бързо и въпреки това са склонни да заемат и харчат повече.

Европа ще трябва да помисли скоро дали е предложила достатъчно фискални стимули и кога да премине от подкрепа на компаниите да задържат персонала си към политика в по-американски стил за подкрепа на хората при намирането на нова работа.

В крайна сметка държавите не трябва да се чувстват прекалено самодоволни или пък обезсърчени от икономическото си класиране. До средата на десетилетието икономическите резултати през 2020 и 2021 г. ще бъдат малък компонент от успеха при справянето с коронавируса. Най-малко ще страдат тези, които са били внимателни със здравето на своите нации, смели в стимулите при фазата на възстановяване и достатъчно гъвкави, за да накарат хората да сменят работни места и сектори, за да отговарят на нуждите на света след пандемията.

Всеки, който твърди, че знае как ще изглежда офисът, градът или икономиката на бъдещето, със сигурност е шарлатанин. Но знаем, че правителствата и икономиките, които могат да се адаптират бързо, ще успеят.

По статията работи: Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
1
 
4
serafima до: serafima
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Съжалявам, не виждам икономисти между писалите тук (освен мене) и затова са толкова готови да отрекат статията (някои от тях), или сменят темата - други.
Идеята е, че СВЕТЪТ няма да бъде същият след пандемията (когато и да е този край). И никой да не мисли, че нещата ще се върнат по стария начин. Точно затова способните бързо да се адаптират ще успеят много повече. Това НАЙ-мнаго се отнася за нашата допотопна структура на икономическата ни дейност - от производствена структура с много ниска добавена стойност до допотопните услуги - милиарди бяха налети в електронно правителство и НИЩО досега, но неправилият нищо го направиха министър на транспорта. За Томислав Дончев да не говорим - той си знае или не знае. Справяме се добре с електронното подаване на данъчни декларации но САКЪН да не въведеме електронно гласуване.
ЗНАЕМ ЗАЩО! Такива сбърканяци може да има само в БГ, слушайки неговото тлъсто величество - от утре заведенията с достъп, но на 3 март - на открито - НЕ. Вероятно борисов пак ще ходи на крака при Ердоган, както направи миналата година на 3-ти март.
Що се отнася до структурни реформи, боко не знае за какво става дума. Той знае само да слуша началниците в Русия, САЩ и ЕС. Затова не го и ТЪРСЯ там. Тази материя не е за пожарникари и мутри.
0
 
3
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ненужна статия. Ако слънцето изгрява, значи е утро...
Относно коментар 2: напълно подкрепям,НО в България рова е нонсенс
1
 
3
 
2
преди 1 месец
В момента има поне 10 оригинални български Ваксини против КОВИД и други болести, в процес на изпитване, който досега да е приключил и ваксините да са в серийно производство, плюс да не говорим за еветнтуално закупуване на Лиценз за производство на чужди ваксини - та досега да сме забравили отдавна за недостиг и проблеми с доставки и т.н., и цялото ни население да е ваксинирано - дори по два пъти, и хиляди покойници умрели в страшни мъки сега щяха да са живи . . .
Ако обаче имаше ПАРИ за финансиране на цялата тази работа.

Парите са в основата на всичко и вместо да се фокусираме върху пандемията, нека моля се фокусираме върху възможностите за генериране на големи потоци приходи.
Такива приходи са възможни само и единствено ако въведем редица Високи и Авангардни Технологии в Икономиката.
Съществуват такива Технологии ( и не непременно ИТ ), които биха умножили многократно Брутния Вътрешен Продукт на България и биха ни наредили сред най-богатите световни икономики, в рамките на десетина години.
3
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Икономиките, които се адаптират бързо, ще победят последиците от пандемията" - много рядко съм на 100% съгласна с тезата и доказването й в материал, както е в случая.
Така ще бъде и още много неизвестни има.

Още от Азия
Безплатни яйца и купони за магазини - Китай се мъчи да ускори ваксинацията