Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Икономисти понижават прогнозите си за растежа на Китай

Covid Zero политиките оказват сериозен натиск върху дейността

Икономисти понижават прогнозите си за растежа на Китай

Снимка: Yan Cong/Bloomberg

Икономисти понижават прогнозите си за целогодишния икономически растеж на Китай, след като страната отчете по-лоши от очакваното данни за април и сигнализира, че строгите ограничения заради коронавируса ще продължат, предава Bloomberg.

Standard Chartered Plc и Bloomberg Economics понижиха оценките си за икономическия растеж в Китай през 2022 г., след като Goldman Sachs Group Inc. и Citigroup Inc. направиха това по-рано през седмицата.

COVID мерките в страната натежават сериозно върху дейността през април и началото на май, като нарушават и производството, и потреблението, пишат икономистите от Standard Chartered. Те понижават прогнозата си за растежа на страната през цялата година до 4,1%. Предишната им прогноза беше за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай от 5%.

От Standard Chartered понижават и прогнозата си за растежа на Китай през второто тримесечие до 0,3% от 3,5%.

Очаква се смекчаването на мерките срещу коронавируса и продължаващата политическа подкрепа да улеснят възстановяването през втората половина на годината, смятат икономистите. Те допълват, че „всеки допълнителен месец на тежки блокирания ще намали годишния растеж“ с 0,6 процентни пункта.

Понижението на прогнозата на Bloomberg Economics е беше още по-сериозно: сега икономистите прогнозират ръст от едва 2% тази година, като предишната прогноза беше за растеж от 3,6%.

Още по темата

„Стимулите не дават особен резултат заради ограниченията върху активността. Правителството и Народната банка на Китай могат да засилят подкрепата си за икономиката и ние очакваме те да го направят“, коментират Чън Шу и Ерик Джу от Bloomberg Economics в доклад.

Според тях дори и с облекчаване на мерките срещу коронавируса и смекчаване на Covid Zero политиката, растеж от 5% изглежда недостижим, да не говорим за целта на правителството за икономическа експанзия от 5,5%.

Икономистите на Bloomberg прогнозират свиване от 2,7% през второто тримесечие. Предишната им прогноза беше за експанзия от 1,5%.

Целта за растеж на Пекин изглежда по-трудна за постигане, тъй като епидемията и блокирането заради Covid засягат икономическата активност. Властите засилиха призивите за подкрепа през последните седмици, като китайският премиер Ли Къцян каза в сряда на местните власти да „действат решително“ в опит да вдигнат икономиката.

Също в сряда икономистите на Goldman Sachs намалиха прогнозата си за икономическия растеж на Китай за 2022 г. до 4% от 4,5% заради Covid Zero политиките.

Икономистите на Citi във вторник понижиха прогнозата си за ръста на китайския БВП до 4,2% от 5,1%, като казаха, че въздействието на блокирането заради Covid върху икономическата активност изглежда ще продължи и след юни.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Живи да ги оплачиш. Наркуманцити са саму минус 5 пруцента и ощи 10млн спящи по трутуарити.

Още от Азия
Повечето борси в Азия записаха ръстове, Kospi поведе печелившите