IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран завърши съоръжение за производство на центрофуги за обогатяване на уран

Местното правителство разглежда увеличаването на капацитета на обогатяване на уран като предпазна мярка, в случай че Иранското ядрено споразумение се разпадне

16:54 | 10.09.18 г.
<p>
	Али Акбар Салехи, директор на Иранската ядрена енергийна организация. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Али Акбар Салехи, директор на Иранската ядрена енергийна организация. Снимка: Ройтерс

Иран е завършила съоръжение за производство на модерни центрофуги, с което цели увеличаването на капацитета за обогатяване на уран, заяви Али Акбар Салехи, директор на Иранската ядрена енергийна организация, цитиран от Euractiv.

Местното правителство разглежда въпросното увеличаване на капацитета като предпазна мярка, в случай че Иранското ядрено споразумение се разпадне след оттеглянето на САЩ. 

През юли тази година Салехи заяви, че съоръжението в атомната електроцентрала в Натанз ще бъде завършено в рамките на един месец. Това изявление бе направено само дни, след като иранският лидер аятолах Али Хаменей обяви, че е поръчал да се подготови увеличаване на националния капацитет за обогатяване на уран.

Салехи уточни, че иранският лидер е наредил да бъде изградено модерно съоръжение за производството на ядрени центрофуги, което вече е напълно готово да стартира работа.

Той добави още, че Иран планира да създаде атомни реактори за кораби, докато все още се намира в рамките на ядреното споразумение с други големи държави, като работата по този проект ще приключи в рамките на следващите 10-15 години.

„Третата стъпка, в отговор на оттеглянето на САЩ, може да бъде премахването на някои от ограниченията в споразумението, като например върху обема и нивото на обогатяване на уран“, заяви Салехи преди местната иранска новинарска агенция IRNA.

„Финалният сценарий може да бъде пълно излизане от ядреното споразумение, което, надявам се, никога няма да се случи, защото от това биха страдали всички“, добави още той.

Иранските власти съобщиха, че ще решат дали да напуснат ядреното споразумение от 2015 г., след като проучат планирания европейски пакет от икономически мерки, които биха могли да компенсират негативното влияние на американските санкции.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още